Hlavní obsah

E-maily a dopisy mezi Prahou a Moskvou. Ministerstvo dopravy řeší, jak vrátit letadla do vzduchu

České lety přes ruské území mají problém.Video: Zuzana Černá

 

Reklama

Letouny společností Aeroflot a ČSA mají problém. Česko a Rusko si vzájemně odmítly vydat povolení k přeletu nad územím druhého státu. Příměří platí do neděle. Do té doby se ministerstva mají dohodnout, jak spor vyřešit.

Článek

Vyřešit to chtějí do konce pracovního týdne. Tak aby v pondělí mohlo vše znovu fungovat jako dřív.

„Nejlepší možné řešení pro nás je to, aby česká strana skutečně ustála a prosadila si to, co dlouhodobě vyjednává. Aby režim na té lince byl nějakým způsobem vyvážený. Aby kapacity, které jsou v současné době povolené a nevyužívané, byly nejprve využívané. Ani jedna ze stran nevyužívá těch nejvyšších možných limitů,” vysvětluje ředitel odboru civilního letectví na ministerstvu dopravy Zdeněk Jelínek.

Mezi Prahou a Moskvou každý týden proletí asi padesátka letů ruských a čtrnáct letů českých společností. Možnost létat přes území druhého státu zaručují dohody z roku 2005.

Příčinou obchodního sporu byla snaha přidat lety ruským dopravcům. Když s tím české ministerstvo dopravy nesouhlasilo, ruská strana spustila odvetu a zakázala ČSA létat přes Sibiř. „Prakticky jedno přidělené právo se snaží ruská strana zobchodovat. To je pro nás nepřijatelné,” dodal Zdeněk Jelínek.

Místo přes Sibiř po jihu

Rusko je důležité i pro lety do jihokorejského Soulu. Přes Sibiř totiž vede hlavní letecká trasa z Prahy. Když v úterý nebylo úplně jasné, jestli česká společnost Smartwings může přes území letět, zvolila raději trasu jižním koridorem. Ta s sebou ale nese řadu problémů a náklady navíc jdou do milionů korun.

„Je delší, je ekonomicky náročnější. Ale samozřejmě jak se to bude vyvíjet, je v současné době v rukou úřadů obou zemí,” řekla Seznamu Vladimíra Dufková, mluvčí společnosti Smartwings. Podle ní by v případě nevyjasněných sporů musela společnost zvažovat ekonomickou stránku linky mezi Prahou a Soulem, která je ale pro Smartwings zároveň strategickou záležitostí.

Reklama

Doporučované