Hlavní obsah

EasyJetu se daří lépe, než čekal. Přidává další lety

Foto: Twitter.com/robwooduk

Ilustrační fotografie.

Reklama

Letecký provoz se rozhýbal a zájem o cesty do zahraničí se zvyšuje. Britský dopravce EasyJet proto musel v srpnu navýšit počet letů. Firma se z krize zotavuje lépe, než předpokládala, přesto jsou úsporná opatření stále ve hře.

Článek

Flotila nízkonákladového leteckého dopravce EasyJet od konce března odpočívala na zemi, stejně jako letadla dalších leteckých firem. 15. června společnost částečně obnovila provoz a zájem o létání se od té doby zvyšuje.

V důsledku vysoké poptávky po dovolených v zahraničí je zájem o letenky větší, než letecká společnost očekávala. Proto se chystá navýšit počet svých srpnových letů na 1000 za den.

„Návrat do nebe nám opět umožňuje dělat to, co umíme nejlépe, a brát naše zákazníky na tolik potřebnou dovolenou,“ řekl serveru BBC šéf EasyJetu Johan Lundgren.

Skupině se nyní daří nad očekávání dobře. V červenci EasyJet přepravil dva miliony cestujících a nyní je na 40 procentech kapacity loňského třetího čtvrtletí. To je o deset procent více, než aerolinky původně očekávaly. Proto předpokládají, že ve čtvrtém čtvrtletí bude jejich ztráta menší než za uplynulé tři měsíce. Díky tomu také cena akcií EasyJetu v úterý ráno stoupla o více než osm procent.

Podle Lundgrena ani rozhodnutí Velké Británie o zavedení čtrnáctidenní karantény pro lidi, kteří přijíždějí ze Španělska, nepřimělo zákazníky EasyJetu, aby rušili své cestovní plány. Maximálně letenky odložili. Uvedl také, že rekreanti mají největší zájem o destinace, jako jsou Řecko, Turecko, Chorvatsko, města Faro, Nice, Paříž a Amsterdam.

EasyJet měl v období od letošního dubna do konce června v provozu jen deset letadel, kterými podnikl 709 letů. To je o 99,6 procenta méně než ve stejném období v minulém roce, kdy zisk společnosti činil 174,2 milionu liber.

Britská společnost EasyJet se i přes postupné zotavování stále soustředí na své náklady. V květnu oznámila, že zruší 4 500 pracovních míst, což představuje asi 30 procent pracovní síly. Z toho se chystá propustit 1200 letušek a stevardů a 727 pilotů, tedy každého třetího. Firma tehdy sdělila, že obnovení poptávky po létání na předkrizovou úroveň nečeká dříve než v roce 2023.

Dopravce vykázal za třetí čtvrtletí svého finančního roku ztrátu 324,5 milionu liber (9,4 miliardy Kč). Tržby za celou skupinu pak meziročně klesly o 99,6 procenta na sedm milionů liber (203,7 milionu Kč), což je důsledek útlumu letecké dopravy v době pandemie.

Reklama

Doporučované