Hlavní obsah

Ebola je mimo kontrolu. Potřebujeme důvěru a preventivní očkování, líčí šéf českých Lékařů bez hranic

Situaci v Demokratické republice Kongo přiblížil pro Televizi Seznam ředitel české pobočky Lékařů bez hranic Pavel Gruber.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Demokratické republice Kongo stále řádí jedna z historicky největších epidemií eboly. Nemoci podlehlo zatím více než 1100 lidí. Situace je o to horší, že na místní nemocnice útočí ozbrojené milice, Světová zdravotnická organizace (WHO) eviduje jen letos přes 40 útoků. Při nich zahynulo či bylo zraněno přes 80 lékařů.

Článek

„Nejen že se epidemii nedaří zpomalit, ona vlastně zrychluje. V tuto chvíli říkáme, že se dostala mimo kontrolu,” popisuje vážnost situace ředitel české pobočky Lékařů bez hranic (MSF) Pavel Gruber. Podle něj situaci výrazně ztěžuje právě to, že epidemie probíhá během ozbrojeného konfliktu.

Alarmující je podle Grubera především skutečnost, že třetina mrtvých zemřela buď doma, nebo ve zdravotnickém zařízení. To podle něj znamená, že personál nemusel do poslední chvíle vědět, že se potýkají s pacientem nakaženým ebolou a nákaza se tak může dále šířit. V 70 procentech případů také lékaři nevědí, jak k nákaze došlo, nejsou schopní ji vystopovat a šíření nákazy bránit.

„To, co si myslíme, že je nyní důležité, je změnit přístup, získat si důvěru místních komunit. Je selhání nás všech, že se nám nepodařilo přinést léčbu do místních zařízení,” popisuje Gruber, jaký je potřeba zaujmout v Kongu postup. Místní podle něj nemají důvěru k zahraničním lékařům a nenavštěvují ebolová centra. Konžské zdravotnictví je podle něj v katastrofálním stavu a místní jsou tak podezíraví k náhlemu příchodu velkého množství zahraničních lékařů po propuknutí epidemie.

Co by podle Grubera mohlo ke zlepšení situace přispět? Kromě získání důvěry místních to je proočkování populace. Vakcínu většinou obdrží až osoby v infekčním řetězci a lékaři jsou tak podle Grubera před epidemií „o krok pozadu”.

„Problém je, že té stávající vakcíny je na světě zhruba 300 tisíc, 100 tisíc už bylo použito. Čili bude potřeba nasadit druhou vakcínu a skutečně v oblasti zahájit plošné očkování,” líči ideální postup Gruber.

Reklama

Doporučované