Hlavní obsah

Eden viděl fotbal evropského střihu, ale i přehlídku zášti a zloby. A glosář se ptal: Čím Plzeň fandy štve?

Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Ligový šlágr Slavia-Plzeň nabídl v mnohém evropské parametry, zároveň ale podtrhnul i negativní jevy, kterými se český fotbal chlubit nemůže.

Článek

Slávisté se ocitli na vrcholu slasti, fotbalistům Plzně přineslo sobotní utkání v pražském Edenu velké zklamání, odešli poraženi 0:4. Poté, co domácí v ligovém šlágru rychle skórovali, pak zužitkovali jeden ze dvou pokutových kopů nařízených proti Kozáčikově brance. A využili i své početní výhody po vyloučení Romana Hubníka. Po sportovní stránce už jsme utkání podrobněji rozebrali ZDE.

V glosáři se Luděk Mádl a Jiří Hošek věnovali i dalším aspektům spojeným s utkáním. „Atmosféra odpovídala velkému zápasu, i když mě překvapilo, že nebylo zcela vyprodáno,” poznamenal Jiří Hošek. Návštěva se dostala přes 17 000 diváků, některé zájemce však dost možná odlákala vysoká cena až 890 korun za vstupenku. Držitelé permanentek byli v tomto ohledu zjevně ve výhodě.

Jednoznačným negativem byl ale pokřik Jude, Slavie, který příznivci Viktorie převzali od sparťanů. „Bohužel, řada z těch, co to hulákají, si vůbec neuvědomuje význam těch slov, přímé propojení s holokaustem,” poznamenal Mádl.

Plzeňský trenér Pavel Vrba se pozastavil nad slávistickým skandováním „Zkurvená Plzeň”. K tomu Jiří Hošek poznamenal: „Napadá mě srovnání. I v Anglii se skandují mnohé neslušné popěvky, mnohdy až oplzlosti. Ale obvykle to probíhá v jisté sarkasticko-ironické rovině. V Česku z těch pokřiků cítím jen zášť a zlobu.”

Diskuze se vedla i o tom, kde Viktoria Plzeň ztratila v očích mnohých českých příznivců přízeň, kredit nebo přinejmenším náležitý respekt. „V úvodním úspěšném období, kdy Viktoria vedená Pavlem Vrbou hrávala s Pilařem či Jiráčkem velmi atraktivní fotbal, jí poměrně masivně fandili lidé z celé republiky. I proto, že spolu s Viktorií přicházelo jisté novum a osvěžení českého fotbalu. S postupem času se však mnohé začalo měnit,” podotkl Luděk Mádl.

„Někteří si začali všímat, že sudí takříkajíc tlačí Plzeňským káru o něco častěji, než je v kraji běžným zvykem. Jiné ovlivnila aféra Křetínského černé tašky, která klub spojila s temnou tváří fotbalového funkcionáře Romana Berbra a podobně. Ačkoli se v tom ohledu nikdy nic neprokázalo, pachuť zůstala. A Viktoria pak se svojí poškozenou image nikdy nezačala pracovat tak, aby ji vylepšila, spíše naopak,” říká Mádl.

V glosáři hovoří o tom, že se klub mediálně uzavírá. Nejenže nevyužívá, ale dokonce odmítá možnost si svůj mediální obraz zlepšovat ve chvílích, které to přirozeně nabízejí. Jako je například zisk mistrovského titulu nebo los Ligy mistrů. Nabídky k rozhovorům nejen ze Seznamu zůstávají nevyslyšeny, odmítnuty.

Trenéři obou týmů se v sobě v Edenu chovali v sobotu s respektem, Pavel Vrba přátelsky poklepal Jindřichu Trpišovskému na rameno

Foto: Profimedia.cz

Místo toho jakoby si klub liboval v excesech typu Limberský. Všichni si pamatují, jak se tehdejší reprezentant v opilosti vyboural, pak se v tiskovém prohlášení hluboce omluvil - a při nejbližší příležitosti oslavil gól gestem připomínajícím otáčení volantu. Podobně pak slavil i titul v objetí s ředitelem klubu Adolfem Šádkem. Jako by říkali: Víte, co nám všichni můžete?!

„A z toho všeho pak plynou pokřiky jako ‚Zku...ná Plzeň’, které Pavlu Vrbovi přijdou nemístné,” míní Mádl. „A nevhodné jistě jsou. Škoda jen, že se plzeňský kouč podobně razantně nevymezil i proti výkřikům typu Jude, Slavie.”

Glosář řešil i problematiku rozhodování zápasů, zmínil videorozhodčím přehlédnutou ruku sparťana Frýdka, po níž měla Dukla za stavu 0:0 kopat proti Spartě pokutový kop. Debatovalo se též o výkonu sudího Petra Ardeleanu v sobotním Edenu.

Speciální pozornosti se pak dostalo posilám Slavie, přicházejícím těsně před uzávěrkou soupisek pro Evropskou ligu. Vedle Ibrahima Traorého ze Zlína dorazil už nyní Jan Matoušek, který měl podle původních plánů až do léta hostovat v Příbrami. Ve videu nad tímto textem, tedy přímo v glosáři, najdete v přehledných tabulkách srovnání Matouškovy mimořádné rychlosti s dalšími hráči z české ligy, ale i s nejrychlejšími borci tohoto ročníku Premier League. A navíc také s absolutně nejsvižnějšími sprintery fotbalového světa. Čerstvý slávista Matoušek si v těch srovnáních nevede vůbec špatně.

Reklama

Související témata:

Doporučované