Hlavní obsah

Edinburská zoo přerušila chovný program pand. Nejméně na rok

Edinburská zoo přerušila chovatelský program pand, nejméně na rok. Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Panda Tian Tian přicestovala do Skotska se svým druhem Yang Guangem z Číny v prosinci roku 2011. Desetiletá „půjčka” pand proběhla v rámci smlouvy, která se týkala primárně budoucnosti největší skotské ropné rafinérie.

Článek

Zoo ve skotském Edinburghu zastavila program chovu pand velkých. Stalo se tak jen měsíc poté, co ze zoo odešel hlavní chovatel Iain Valentine. Ten zde působil více jak deset let a má zásluhu na pandím chovném programu. Sama zoo uvedla, že Valentinův odchod nemá s přerušením programu nic společného.

Samička Tian Tian v Edinburghu totiž - i přes značnou snahu chovatelů - nezopakovala úspěch z Číny, kde v roce 2009 přivedla na svět dvě mláďata. Šanci přirozenému oplodnění dali skotští chovatelé jednou, a to v roce 2012, následně několikrát vyzkoušeli umělou inseminaci. V loňském roce byla samička březí, plod ale nedonosila.

Tian Tian přicestovala do Skotska se svým pandím druhem Yang Guangem v prosinci roku 2011. Desetiletá „půjčka” pand proběhla v rámci smlouvy Skotska a Číny, která se týkala primárně budoucnosti největší skotské ropné rafinérie. Obchody, jež mezi sebou země uzavřely, měly hodnotu v přepočtu 74 miliard korun. Pandy po příletu přivítala mimo jiné i tehdejší místopředsedkyně skotské vlády Nicola Sturgeonová.

K chovnému programu se zoo hodlá vrátit, zda půjde o rok 2019 nebo 2020, zatím není známo.

Reklama

Související témata:

Doporučované