Hlavní obsah

„Edisonova žárovka“ je důvodem žaloby na velké obchodní řetězce

Spor mezi kalifornskou univerzitou a obchodními řetězci vznikl kvůli „Edisonově žárovce“.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Kalifornská univerzita v Santa Barbaře (UCSB) žaluje pět velkých maloobchodních společností, které měly designem svých LED žárovek porušit práva na patent slavného vynálezce.

Článek

Zboží prodávané americkými maloobchodními řetězci Walmart, Amazon, Target a Bed Bath & Beyond, ale také švédskou Ikeou vypadá jako některá z původních „Edisonových žárovek”.

Výrobky za miliardu

Univerzita, která na žárovky s LED vláknem rovněž drží několik patentů, teď proto po firmách požaduje placení zatím nespecifikovaných licenčních poplatků z budoucích prodejů. Zároveň pak bude u federálního soudu v Los Angeles vymáhat kompenzaci z prodejů. Ty letošní podle univerzity přesáhnou jednu miliardu dolarů.

Kromě kompenzace je možný i zákaz výroby

Mluvčí Ikey pro CNN uvedl, že společnost žalobu zkoumá a bez dalších, relevantních informací se odmítá k případu vyjadřovat. Ostatní čtyři firmy zatím na žalobu nereagovaly.

Univerzita rovněž požaduje přezkoumání údajných porušení u Mezinárodní obchodní komise ve Washingtonu. Vládní orgán by navíc mohl zahraničním výrobcům dovoz žárovek pro maloobchody úplně zakázat. Podle CNN je ale zatím nejisté, zda komise takový krok bude vůbec zvažovat.

Žárovky s LED vláknem, na které UCSB drží patenty, vypadají podle CNN starožitně, ale jsou energeticky mnohem víc úspornější než původní Edisonovy vynálezy.

Reklama

Doporučované