Hlavní obsah

EET ani mýtné se loni neobešlo bez pokut. Celníci vybrali celkem přes 170 miliard, meziročně o šest víc

Celníci loni vybrali 170 miliard korun, meziročně o šest víc.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Celníci během minulého roku vybrali přes 170 miliard korun na výnosech ze spotřebních daní, cla a daně z přidané hodnoty při dovozu, dále z výnosů z dělené správy, ekologických daní a správních poplatků. Je to o takřka šest miliard víc než v roce 2017, řekla v pátek ČTK mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová. Celníci rovněž kontrolovali dodržování zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) a elektronickém mýtném a odhalovali padělané zboží.

Článek

Nejvyšší podíl na loňských příjmech tvoří inkaso vnitrostátní spotřební daně, a to 165,2 miliardy korun. Výběr spotřební daně u tabákových výrobků dosáhl 58,8 miliardy korun, u lihu celníci vybrali 7,9 miliardy Kč.

Deset prodejen muselo kvůli EET zavřít

Za uplynulý rok celníci uskutečnili 11 080 kontrol dodržování zákona o EET. Ve víc než 17 procentech zjistili porušení předpisů a udělili pokuty za 15,5 milionu korun.

„Nejčastěji se jednalo o nevystavení účtenky, nezaslání údajů do systému či opomenutí umístit informační oznámení. Ve správním řízení bylo pravomocně rozhodnuto o více než 1600 přestupcích a uloženy pokuty za 15,5 milionu korun. V deseti případech došlo k uzavření provozovny,” uvedla mluvčí.

Obcházelo se i mýtné, padělalo se zboží

Při kontrole systému elektronického mýtného celníci loni zjistili 22 335 porušení předpisů a uložili téměř 21 milionů korun v blokových pokutách.

Hodnota padělků zboží, které celníci v roce 2018 odhalili, by v cenách originálních výrobků činila přes 364 milionů korun. „Celníci zajistili přes 370 tisíc kusů padělků,” dodala Prudičová.

Celní správa má dva základní úkoly, kterými jsou ochrana a regulace domácího trhu formou výběru cla z dováženého zboží a dohled nad tím, aby toto zboží neohrožovalo životy nebo zdraví lidí, zvířat či rostlin.

Od roku 2004 celní orgány spravují veškeré spotřební daně, kterými jsou daň z minerálních olejů, z lihu, z piva, z vína a meziproduktů a daň z tabákových výrobků. Od roku 2008 celníci spravují také ekologické daně, kterými jsou daň ze zemního plynu a některých dalších plynů, daň z pevných paliv a daň z elektřiny. Od roku 2015 spravují rovněž spotřební daň ze surového tabáku.

Celní orgány jsou rovněž správcem daně z přidané hodnoty, pouze ale v případech dovozu zboží ze třetích zemí.

Reklama

Doporučované