Hlavní obsah

EET pro lékaře? Ideologicky zabedněný přístup, říká šéf ČLK Kubek. Jediný váš náklad bude propiska, oponuje stát

EET pro lékaře. Duel prezidenta ČLK Milana Kubka a Jiřího Fojtíka (Generální finanční ředitelství).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„To je jako skupina padělatelů, kteří padělali padesátikoruny a výroba jedné je přišla na dvě stovky,“ cupuje v Duelu snahy státu zavést EET pro lékaře šéf ČLK Milan Kubek. Po elektronickým receptech a e-neschopenkách je elektronická evidence tržeb další povinnost, která má na lékaře dopadnout. Do odložené fáze EET se zapojí spolu s advokáty či pekaři. Počítá s tím novela zákona o EET, kterou právě projednávají sněmovní výbory.

Článek

V Duelu spolu na téma EET diskutovali Milan Kubek, prezident České lékařské komory, a Jiří Fojtík z Generálního finančního ředitelství.

Aby opatření mělo požadovaný efekt, musí platit plošně. To je hlavní argument Finanční správy, proč by se lékaři měli zapojit v další vlně zavedení elektronické evidence tržeb. „Aby ten systém měl smysl, tak musí pokrývat všechny obory činnosti, kde se realizují platby v hotovosti,“ zdůvodňuje zavedení povinnosti Jiří Fojtík. Dodává, že ne všichni lékaři mají smlouvy s pojišťovnou a větší platby přijímají třeba zubaři nebo plastičtí chirurgové.

Anketa

Má smysl, aby i byli do EET zařazení i lékaři?
Ano, srovná se tím podnikatelské prostředí
48 %
Ne, v hotovosti přijímají jen minimum plateb
48,8 %
Je mi to jedno
3,2 %
Celkem hlasovalo 4763 čtenářů.

Krátí doktoři daně?

Nevykázané příjmy podle Českého statistického úřadu dosahují v České republice zhruba 170 mld. Kč ročně. Podle Milana Kubka se na nich lékaři nepodílejí, protože drtivou většinu plateb – s výjimkou zubařů a plastických chirurgů – nepřijímají v hotovosti, ale od zdravotních pojišťoven, a tudíž jsou evidované.

„Požadovat EET po lékařích, kteří jsou ve smluvním vztahu se zdravotními pojišťovnami a drtivá většina příjmů jsou bezhotovostní platby od zdravotních pojišťoven, které jsou registrované, nemá smysl, protože to nemůže přinést žádný fiskální efekt pro stát. Akorát to naštve lidi, akorát nám to zbytečně vytáhne peníze z kapsy a nažene to kšefty dalším IT firmám,“ tepal změnu v Duelu prezident ČLK Milan Kubek.

Finanční správa ale takové argumenty odmítá. Odvolává se přitom na statistiky Českého statistického úřadu, podle kterých 96 procent lékařů vlastní počítač a 92 procent má připojení na internet. „Nemyslím si, že to lékaře zatíží. Už dnes, když pacient platí nějaký poplatek, třeba za výpis na řidičský průkaz a chtěl by účtenku, tak mu ji musí lékař vystavit,“ hájí opatření Fojtík.

Příliš papírování v ordinacích?

Podle Finanční správy si lékaři budou moci vybrat mezi elektronickou evidencí, jakou používají třeba restaurace, nebo offline režimem, kdy budou vydávat jen papírovou účtenku. „Tak jako ji vydávají dneska, budou mít benefit, že si ji vyzvednou na úřadě, nebudou si ji muset kupovat. A de facto těm lékařům, kteří si nerozumí s počítačem, tak jsme jim nabídli alternativu, aby si mohli relativně snadno tu povinnost splnit,“ vysvětlil požadovaný postup Fojtík v Duelu.

Podle Kubka to ale tak jednoduché nebude. „Ten systém je byrokratický a nepřátelský. Vy jste státní úředník, Vám stát nadělí pracovní místo a počítač, ale my si na to musíme vydělat, my si na to musíme vydělat“, pustil se do zástupce státu Kubek.

Pacienti bez potvrzení na řidičák?

Podle Kubka by zavedení EET pro lékaře mohli v důsledku pocítit i sami pacienti. „Ti lékaři, kteří dnes jednou dvakrát za měsíc vystaví nějaké potvrzení, které nehradí pojišťovna, třeba na řidičský nebo zbrojní průkaz, tak to odmítnou dělat a pacienti budou bloudit a hledat nějakého dobráka, který jim to napíše,“ dodal Kubek.

Kubek se také obává toho, že by zejména starší lékaři mohli kvůli další povinnosti své ordinace zavřít.

Finanční správa ale věří, že EET pro lékaře zjednodušila tak, že by měli novou povinnost snadno zvládnout. „Nemám věšteckou kouli, takže nemůžu říci, co se dít bude a co nebude, ale snažili jsme se ten systém zavést tak právě speciálně pro lékaře, aby mohli vstoupit do toho systému offline režimu, tak abychom zabránili tomu, že na starší lékaře EET nedopadne tím způsobem, že zavřou ordinace," vysvětluje Fojtík.

Kolik berňák od lékařů vybere?

Loni stát na daních podle Schillerové díky EET vybral navíc 9,5 miliardy korun. Kolik peněz na daních a zdravotním a sociálním pojištění navíc by přineslo EET lékařů, neumí finanční správa zatím vyčíslit. Podle ČLK bude přínos marginální.

Lékaři chtěli na ministryni financí Aleně Schillerové výjimku, ta ji ale odmítla. Teď projednávají novelu zákona o EET sněmovní výbory. Třetí a čtvrtá vlna EET měly běžet už od března loňského roku, jenže se musely odložit. Ústavní soud náběh zrušil s tím, že byly špatně připravené.

Reklama

Doporučované