Hlavní obsah

EET se rozšíří na zbývající obory, poslanci přehlasovali veto Senátu

Ilustrační foto

Reklama

Novelu zákona ještě musí podepsat prezident Zeman.

Článek

Elektronická evidence tržeb (EET) se rozšíří na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly. Některé služby a zboží, například vodné a stočné nebo audioknihy, se přesunou do nejnižší, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty.

Rozhodla tak Sněmovna, když dnes i přes nesouhlas opozice přehlasovala senátní veto a stvrdila vládní novelu zákona o EET, která tyto změny přináší. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Sněmovna měla o zákonu hlasovat již v úterý, ale nedostala se k němu, protože koalici chyběly hlasy. Pro přehlasování senátního veta je zapotřebí nejméně 101 hlasů, pro rozšíření EET dnes hlasovalo 104 poslanců.

Novela umožní mimo jiné malým podnikatelům s hotovostními tržbami do 600.000 korun evidovat tržby v off-line režimu pomocí papírových účtenek. Vláda původně navrhovala limit 200.000 korun, poslanci ho ale zvýšili.

Evidenci tržeb nebude podléhat předvánoční prodej sladkovodních ryb ve dnech 18. až 24. prosince v takové provozovně, kde se uskutečňují pouze takovéto tržby. Poslanci také již dříve na návrh opoziční ODS a za pomoci vládních sociálních demokratů vyňali z EET některé sociální služby.

Reklama

Doporučované