Hlavní obsah

Efekt roamingu zadarmo: Češi spotřebovali v Evropě šestkrát více mobilních dat

Roaming zadarmo výrazně zvýšil spotřebu dat v zahraničí.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Spotřeba návštěvníků z ciziny v Česku byla ale ještě větší, a tak tuzemští operátoři celkově na zákaznících cestujících po Evropě vydělali.

Článek

Češi, stejně jako další Evropané, mohou od poloviny loňského června telefonovat, psát SMS a spotřebovávat mobilní data ve všech zemích Evropské unie za stejné ceny jako v síti svého domovského operátora. Regulaci, jež zakázala účtovat roamingové poplatky koncovým zákazníkům, se říká Roam Like At Home.

Podle oficiálních údajů, které má k dispozici Český telekomunikační úřad a jeho celoevropská obdoba BEREC, způsobil roaming zdarma výrazný nárůst spotřeby služeb v zahraničí.

V případě Čechů se za loňské třetí čtvrtletí (tedy období dovolených) jedná o meziroční nárůst o 31 procent u volání a 9 procent u SMS. Spotřeba mobilních dat - v současnosti co do cenotvorby nejožehavější komodity na telekomunikačním trhu - stoupla dokonce šestinásobně.

I když už předtím byly poplatky účtované koncovým zákazníkům regulované a nízké, operátoři přece jen jejich zákazem o určitý příjem přišli. „Za rok 2017 klesl provozní zisk O2 z evropského roamingu o čtvrt miliardy korun. Skutečný dopad na hospodaření budeme ovšem schopni zhodnotit až po skončení letošní prázdninové sezony,“ říká například mluvčí O2 Jitka Pajurková.

To ale zároveň neznamená, že roaming jako takový by byl na trhu českých operátorů celkově prodělečnou aktivitou. Zatímco koncoví zákazníci už žádné poplatky neplatí, operátoři si mezi sebou vzájemně posílají platby za spotřebu svých klientů.

Například pokud klient s tarifem od českého operátora spotřebuje gigabyte dat na dovolené v Chorvatsku či ve Španělsku, zaplatí za to příslušnému zahraničnímu operátorovi velkoobchodní poplatek (ten je podle regulace zastropován na 7,70 eura).

Pro tuzemské operátory to je ale výhodný model. Jak také vyplývá ze statistiky telekomunikačního úřadu, Češi v „roamingově bezpoplatkové“ cizině v loňském 3. čtvrtletí spotřebovali jen 80,78 procenta toho, co obyvatelé dalších zemí EU v Česku.

Tuzemským operátorům tak přiteklo na poplatcích o čtvrtinu peněz víc, než museli oni za své klienty zaplatit do zahraničí.

I přes tuto celkovou statistiku ale český T-Mobile tvrdí, že na výměně tratí. „Celková spotřeba našich zákazníků v zahraničí je rovněž dlouhodobě vyšší než u cizinců, kteří využívají naší sítě v Česku, a za roamingové služby tedy celkově doplácíme,“ říká mluvčí operátora Tomáš Leixner.

Jak hodnotí roaming Český telekomunikační úřad a co mohou operátoři s regulací dělat (ale nedělají), najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované