Hlavní obsah

Efektivitu eRoušky neumíme posoudit, teď už je to na lidech, říká Dzurilla

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Aplikace eRouška.

Reklama

eRouška 2.0 má po zhruba dvou měsících od svého spuštění skoro milion a půl uživatelů. Na rozdíl od první verze má své uživatele varovat před možnou nákazou. Její účinnost se však odvíjí hlavně od toho, jak se daný člověk zachová.

Článek

Podle webu Ministerstva zdravotnictví ČR přibylo za středu téměř 9000 nových pozitivních případů koronaviru. Aplikace eRouška však hlásí pouze 431 pozitivních, kteří by jejím prostřednictvím varovali ostatní.

„Každý pozitivní dostane esemesku. Záleží jen na daném uživateli, jestli kód, který obdržel, nahraje do aplikace. Nedokážu říct, jestli to je hodně nebo málo, protože nevíme, kdo z těch pozitivních má eRoušku. Když to vezmu čistě jako kalkul v poměru na 1,4 milionu uživatelů, tak to málo je,“ komentuje nízký počet nahraných kódů vládní zmocněnec pro digitalizaci zodpovědný za systém chytré karantény Vladimír Dzurilla.

Podle Dzurilly aplikace eRouška po všech směrech funguje. O její efektivitě však můžou rozhodnout pouze samotní uživatelé a jejich chování: „Je to o odpovědnosti každého z nás. Bohužel nemůžeme vědět, jestli někdo po obdržení varování z eRoušky skutečné raději například nepůjde do práce, aby nikoho neohrozil. Jestli je aplikace patřičně efektivní, nedokážeme posoudit. V ideálním případě, kdy uživatelé s informacemi z eRoušky pracují a chovají se díky ní zodpovědněji, určitě efektivní je.“

Život eRoušky komplikuje také fakt, že ji majitelé chytrých telefonů se starším operačním systémem nenainstalují. „Aplikace jede na Apple zařízeních s iOS 13.5 a výše a Android 6 a výše. Ne všichni tedy mají telefon s těmito operačními systémy. Nicméně jsme přesvědčeni, že uživatelů i tak může být stále více,“ míní Dzurilla.

Momentálně má eRoušku nainstalováno necelých 1,4 milionu lidí. Dzurilla by toto číslo chtěl vytáhnout na 2 miliony, podobně jako je to u aplikace Mapy.cz, která slouží jako další pomůcka chytré karantény. Na rozdíl od Map ale eRouška díky bluetooth pozná, když je telefon rizikové osoby blízko daného telefonu a ne jen na stejných souřadnicích.

Velký nárůst uživatelů zaznamenala aplikace po SMS výzvě, kterou rozeslala vrchní hygienička Jarmila Rážová ve spolupráci s tuzemskými mobilními operátory. V reakci na tuto výzvu si aplikaci nainstalovalo okolo 600 000 lidí. Nyní však počty nainstalovaných aplikací stoupají opět pomalu.

Co nejvíce aktivních uživatelů chce ministerstvo dosáhnout hlavně kvůli tomu, že význam eRoušky vzroste po rozvolnění stávajících přísných opatření, protože bude docházet častěji k mezilidskému kontaktu. Proto také zvažuje možnosti, jak aplikaci znovu účinně propagovat.

„Určitě bychom chtěli zase využít dostupných kanálů. Mezi ně patří například banky, které eRoušku inzerují na svých bankomatech. Pak tu jsou také televizní reklamy a sociální sítě. Dále přemýšlíme, že bychom se znovu uchýlili k výzvě přes operátory,“ říká Dzurilla. Kromě toho také ministerstvo pracuje na možnosti propojení eRoušky a informací z nového portálu covid.gov.cz.

První verze eRoušky sloužila jako pomocný nástroj epidemiologického šetření. Její verze 2.0, která byla spuštěna letos v září, si klade za cíl svého uživatele před nákazou varovat a chránit. Podle informací z Ministerstva zdravotnictví už jejím prostřednictvím 27 988 pozitivně testovaných varovalo 182 405 uživatelů.

Reklama

Doporučované