Hlavní obsah

Egypt chce po londýnské aukční síni „vrátit” sochu s rysy Tutanchamona

Egypt chce po londýnské aukční síni „vrátit” sochu s rysy Tutanchamona.Video: Eva Soukeníková

 

Reklama

V lodnýnské aukční síni Christie's se má na začátku července dražit socha s rysy faraona Tutanchamona. Egypt se však snaží prodej zastavit, tvrdí, že je socha ukradená.

Článek

Asi pětatřicet centimetrů vysoká busta, která připomíná faraona Tutanchamona, podle egyptské strany nenáleží Anglii. Požaduje dokumenty, které by to vyvracely, jinak žádá londýnskou síň i organizaci UNESCO, aby aukci zrušily.

Egyptská ambasáda v Londýně již požádala britské ministerstvo zahraničí, aby sochu vrátilo. „Říkáme to znovu, nebudeme lhostejní k tomu, že kdokoliv prodává komukoliv egyptské artefakty,” stálo v prohlášení.

Aukční síň nesouhlasí. „Antické objekty už ze své podstaty nemohou být přenášeny tisiciletími, nás zajímá především vlastnictví z poslední doby a to, zda máme aktuální práva k prodeji, což máme,” vypověděla americké stanici CNN.

Podle oficiálních dokumentů Christie's byl předchozím majitelem Heinz Herzer, překupník uměleckých děl, od roku 1985. Před ním měl sochu Joseph Messina a ještě před ním Wilhelm von Thurn-Taxis.

Aktuálně je socha součástí kolekce Resandro, která patří mezi nejznámnější soukromé sbírky egyptského umění na světě. Pořadatelé aukce odhadují cenu sošky v přepočtu na 117 milionů korun.

Egypt se dlouhodobě snaží získat umělecké artefakty, které prapůvodně pocházejí ze země. Ministerstvo starověku monitoruje mezinárodní aukční domy a snaží se díla vrátit zpět.

Reklama

Doporučované