Hlavní obsah

Egypt láká zpět turisty. Změnil režim na letištích, ale pozval i pár z Guinnessovy knihy rekordů

Rozhovor s novým šéfem egyptské cestovní centrály v České republice Mohamedem Ali Abdellatifem.

 

Reklama

Do Egypta se vrací turisté a naprosto zásadní je pro nás jejich bezpečnost, říká nový šéf egyptské turistické centrály, dřívější turistický atašé v USA.

Článek

Vrcholí doba „first momentů”, nakupování letních dovolených v co možná nejdřívějším termínu.

Egypt se pomalu vrací mezi oblíbené destinace Čechů. Už loni se řadil mezi tzv. skokany cestovních kanceláří. A to přesto, že po revoluci a svržení dlouholetého režimu prezidenta Mubaraka v roce 2011 počet zahraničních turistů v arabské zemi prudce klesl. Lidé se obávali nebezpečí a nejistoty.

Další rána přišla v listopadu 2015, když nad poloostrovem Sinaj explodovalo ruské letadlo a zemřelo 224 lidí. Čechy pak loni vyděsila smrt pobodané Češky v Hurghadě. „V období od ledna do října 2017 do Egypta přijelo o 137 % českých turistů více než ve stejném období v roce 2016,” řekl v rozhovoru pro Televizi Seznam Mohamed Ali Abdellatif, nový ředitel Egyptského úřadu pro cestovní ruch v Praze.

Ještě v rekordním roce 2010 do Egypta zavítalo z celého světa téměř 15 milionů turistů, v dalším roce to už bylo o pět milionů návštěvníků méně. Plného návratu klientů chce tamní vláda dosáhnout především už provedenými bezpečnostními opatřeními, například na letištích, ale také vsází na slavné osobnosti. Reklamu Egyptu dělal hollywoodský herec Will Smith nebo argentinský fotbalista Lionel Messi. Naposledy lákali na tamní vyhlášené památky přeborníci z Guinnessovy knihy rekordů, nejvyšší muž a nejmenší žena světa.

Přestože se turisté do země pomalu vracejí, z některých letovisek se stala města duchů. Na začátku roku 2017 zveřejnila agentura AFP informaci, že se Egypt ocitá v silné ekonomické krizi a dokonce bojuje s nedostatkem financí na ochranu historických památek.

Reklama

Doporučované