Hlavní obsah

Na masakr odpovíme maximální silou. Egypt ukázal záběry z útoků na teroristy

Egyptská armáda zveřejnila záběry z náletů na údajné teroristyVideo: AP

 

Reklama

Egyptská armáda zahájila po pátečním atentátu na mešitu masivní vojenskou operaci. Teroristé na severu Sinajského poloostrova zabili přes 300 lidí. Je to nejkrvavější útok v zemi za poslední roky.

Článek

Egyptské letectvo zaútočilo na základny údajných teroristů v horách v okolí Bir al-Abdu, kteří měli být zapojení do pátečního masakru v mešitě na severu Sinajského poloostrova. Při náletech několik radikálů zemřelo. Přesný počet Káhira neuvedla. Armáda zničila i několik vozidel.

Podle egyptského státního zástupce v mešitě Ravda v Bir al-Abdu, vzdáleném asi 40 kilometrů západně od města Aríš, útočilo 25 až 30 ozbrojenců, kteří u sebe měli vlajku teroristické organizace Islámský stát. Žádná organizace se k činu ale zatím oficiálně nepřihlásila.

Prezident Abdal Fattáh Sísí v televizním projevu oznámil, že Egypt bude pokračovat v boji proti teroru a podobné činy nezůstanou bez odezvy. „Odpovíme maximální silou,” prohlásil.

Z Egypta hlásí po pátečním masakru v mešitě 305 obětíVideo: AP

Súfijská mešita

Při atentátu zemřelo podle posledních informací nejméně 305 lidí. Jsou mezi nimi i tři desítky dětí. Místní lidé tvrdí, že do mešity Ravda chodí příslušníci kmene Savarka. O nich je známo, že spolupracují s bezpečnostními silami proti radikálům a jsou vyznavači súfismu, mystické formy islámu, kterou jiné muslimské skupiny považují za kacířství.

Útočníci v pátek přijeli k mešitě ve čtyřech terénních autech, řekl agentuře AP duchovní, který bohoslužbu v mešitě právě vedl. Poté podle něj dovnitř vstoupilo nejméně deset mužů, kteří hned začali bezhlavě střílet po věřících. Slyšet bylo také exploze.

Nejmenovaní činitelé citovaní agenturou MENA uvedli, že teroristé v mešitě použili i granáty a pak pálili po lidech, kteří se snažili utéct. Předtím všechny východy zablokovali hořícími auty.

Podle zdrojů agentury AP a podle informací armády, na něž se odvolává televize Al Arabíja, se útočníkům podařilo uniknout. Armádní mluvčí oznámil, že pozemní síly budou v součinnosti s letectvem pokračovat v operaci s cílem zlikvidovat na severu Sinaje teroristické základny.

Reklama

Doporučované