Hlavní obsah

Egypt už potřetí prodlouží výjimečný stav. Ten vládě umožňuje omezit některá občanská práva

Kvůli stoupajícímu počtu útoků na civilisty prodlouží Egypt výjimečný stavVideo: Reuters

 

Reklama

Egypt o další tři měsíce prodlouží výjimečný stav, který v zemi platí už od loňského dubna. Země tak bude moct omezit například právo shromažďovací nebo svobodu slova.

Článek

Egypt v nejbližší době o další tři měsíce prodlouží výjimečný stav. Informovala o tom dnes egyptská tisková agentura MENA. Výjimečný stav v zemi platí od loňského dubna, kdy při útocích na dva koptské kostely přišlo o život 45 lidí. Od té doby byl prodloužen již dvakrát.

Po dobu dalších tří měsíců bude výjimečný stav v Egyptě platit od 13. ledna, předtím byl prodloužen v červenci a říjnu.

Bezpečnostní situace je stále problematická zejména na Sinajském poloostrově, kde radikálové útočí nejen na policisty a vojáky, ale v poslední době stále častěji i na civilisty. Terčem útoků extremistů se v minulosti opakovaně stala křesťanská komunita koptů. V listopadu si útok na severosinajskou mešitu, kam chodili vyznavači súfismu, mystické formy islámu, vyžádal životy 305 lidí.

Výjimečný stav umožňuje vládě v rámci větší bezpečnosti omezovat některá občanská práva, jako je například právo shromažďovací nebo svoboda slova. V méně demokratických zřízeních může vyhlášení výjimečného stavu v některých případech vyvolat podezření, že byl stav vyhlášen pouze k oprávněnému omezení občanských práv nebo práv opozice v rámci politického boje v zemi.

Reklama

Doporučované