Hlavní obsah

Egypťané v referendu rozhodují o třetím mandátu prezidenta Sísího

V egyptském referendu o ústavních změnách hlasoval už i prezident as-Sísí.Video: Jana Lipská, Reuters

 

Reklama

V Egyptě v sobotu začalo referendum. Občané hlasují o ústavní změně, která může protáhnout mandát prezidenta Abd al-Fattáha as-Sísího až do roku 2030. Samotný prezident hlasoval v Káhiře v sobotu dopoledne. Prodloužení jeho funkčního období ale kritizuje opozice.

Článek

V sobotu začalo třídenní celostátní referendum. Dodatek k ústavě má stávajícímu prezidentovi prodloužit mandát až do roku 2030. Výsledek má být ohlášen 27. dubna. Prezident Abd al-Fattáh as-Sísí byl zvolen v březnu roku 2014, kdy ve volbách získal přes 97 % hlasů.

Další volby jsou zatím naplánované na rok 2022, kdy skončí již druhé volební období as-Sísího. Pokud ale veřejnost odsouhlasí ústavní dodatek, prodlouží se funkční období prezidenta na šest let a on navíc získá možnost se v roce 2024 ucházet již o třetí volební období v řadě.

Egyptský parlament, který tvoří především podporovatelé stávajícího prezidenta, návrh schválil v úterý. Prezidentovi příznivci argumentují, že změna je nutná. Má podle nich prezidentovi poskytnout více času na dokončení velkých projektů a ekonomických reforem. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

Muhammad Abdas Salám, který odevzdal svůj hlas v Káhiře, řekl, že se vyslovil pro změnu. „Na prezidentově mandátu nezáleží, pokud prezident pracuje a plní svou roli. A Sísí toho už hodně udělal,“ řekl. Jiný volič pouze sdělil, že pracuje v podniku, který požádal své zaměstnance, aby šli odevzdat hlas.

Opozice se však ke změně staví velice kriticky. Ústavní dodatek popisuje jako krok zpět k autoritářství. Egyptská vláda naopak argumentuje, že návrh posílí stabilitu Egypta ve světle přítomných teroristických hrozeb.

Politolog Mustafá Saíd z univerzity v Káhiře řekl, že prosazované ústavní změny v moderní historii Egypta nemají obdobu. „Soustřeďují moc v rukou jednoho člověka na úkor ostatních. Návrat bude obtížný, protože kdo se vzdá tak velké moci?“ řekl. Ochránci lidských práv z organizace Human Rights Watch vyzvali egyptské úřady, aby proces ústavních změn zastavily, protože to „posílí autoritářský režim“.

K moci se prezident as-Sísí dostal ještě před samotným zvolením. Už v roce 2013 sesadil vojenským převratem prvního demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího. Jeho úřady pak uvěznily tisíce členů organizace Muslimské bratrstvo, ke které patřil i bývalý egyptský prezident Mursí.

Reklama

Související témata:

Doporučované