Hlavní obsah

Eiffelova věž oslavila 130. výročí otevření světelnou show

Pařížská ikona Eiffelova věž, oslavila svých 130 let od otevření veřejnosti světelnou show.Video: Reuters

 

Reklama

Ikonická pařížská „Železná dáma“ oslavila 130 let. Eiffelovu věž stavěli dva roky, dva měsíce a pět dní. Každoročně láká miliony turistů.

Článek

Pařížané slaví výročí Eiffelovy věže světelnou show. Tři večery za sebou se návštěvníkům nabízí dvanáctiminutový videomapping a laserové představení. O program se postaral scénograf Bruno Seillier. V rámci show používají organizátoři dvakrát slabší světla, než je obvyklé, protože jsou podle agentury Reuters šetrnější a ekologičtější.

Gustave Eiffel navrhl svou legendární, 324 metrů vysokou stavbu pro Světovou výstavu v roce 1889. Francie právě slavila sto let od Velké francouzské revoluce. Od slavnostního otevření před 130 lety navštívilo atrakci asi 300 milionů turistů.

Pomocí konstruktérů Émila Nouguiera a Maurice Koechlina postavil Eiffel železnou konstrukci, která do té doby neměla ve světě obdoby. Od počátků stavbu provázely kontroverze. Pařížané se dodnes nemohou dohodnout, zda je jim věž blízká, anebo spíše hyzdí jejich „město nad Seinou”.

Postupně si jí ale více začali všímat francouzští umělci a špičatá věž se často objevovala na plátnech například Roberta Delaunayho nebo Marca Chagalla. Stala se také vzorem pro mnohé další stavby, například pro pražskou Petřínskou rozhlednu. Na konstrukci pracovalo 300–450 dělníků, první základy postavili 28. ledna 1887. Osvětlení Eiffelova věž dostala až v roce 1985.

Reklama

Doporučované