Hlavní obsah

EK chce delší platnost covid pasu podmínit třetí dávkou, píše server

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Evropská komise podle zdrojů serveru Euractiv chce, aby tzv. evropský covid pas platil jen 12 měsíců po 2. dávce vakcíny proti covidu. Kdo ji dostal před více než rokem, tak by při cestování potřeboval 3. dávku nebo test.

Článek

Evropská komise (EK) nechce, aby covid pasy využívané členskými státy EU jako doklad pro bezpečné cestování platily déle než rok po druhé dávce. Server Euractiv s odkazem na zdroje blízké EK napsal, že se to Komise chystá v pátek navrhnout Evropské radě.

Zatím ale podle nich není ani jasné, zda má mít podobu doporučení nebo aktu v přenesené pravomoci. To znamená, že by návrh vešel v platnost automaticky, pokud se proti němu do určité doby nepostaví europoslanci nebo členské státy.

Zdroje podle serveru uvedly, že členské státy s tím „v principu souhlasí“, ale „nechtějí kolem toho dělat velký humbuk“ kvůli vysokému procentu neočkovaných ve vlastní populaci.

Třetí dávku už začalo podávat lidem ve všech věkových skupinách několik států EU včetně Česka. Většina ji ale zatím jen doporučuje starším a lidem s rizikovými faktory.

Zdroje podle serveru také odhadují, že v současné situaci, kdy se po celé Evropě pandemická situace zhoršuje, se proti návrhu EK nepostaví ani europoslanci.

Evropské očkovací certifikáty začaly platit od letošního 1. července. Každý stát si mohl zvolit, zda je bude akceptovat.

Reklama

Doporučované