Hlavní obsah

Evropská komise: EU je připravena na stále pravděpodobnější brexit bez dohody

Brexit bez dohody je podle EK stále pravděpodobnější.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Odchod Velké Británie z EU k 12. dubnu bez jakékoliv dohody je podle Evropské komise „čím dál pravděpodobnější“, Unie je ale na takový vývoj připravena. Komise to v pondělí uvedla v tiskové zprávě shrnující už dokončené či nyní dokončované kroky, které mají EU na takovou variantu připravit.

Článek

Čtvrteční dohoda 27 členských zemí na summitu EU v zásadě odsunula brexit bez dohody z pátku 29. března na 12. duben. Pokud ovšem tento týden britský parlament na třetí pokus schválí už dojednaný text dohody o spořádaném vystoupení, odešla by Británie z Unie podle ustanovení této dohody až 22. května. Už koncem minulého týdne byli ale šéfové států a vlád sedmadvacítky k takovému vývoji skeptičtí.

Evropská unie se podle komise na scénář, kdy odchod nebude smluvně upraven, chystala a zůstala jednotná. „Nyní je důležité, aby na něj (brexit bez dohody) byli všichni připraveni a uvědomovali si jeho praktické důsledky,“ uvedla v pondělí EK.

Komise v tiskové zprávě uvedla, že série návštěv týmu jejích odborníků v členských zemích ukázala dobrou připravenost států na takovou možnost.

Brexit bez dohody znamená, že Británie se rovnou stane takzvanou „třetí zemí“ bez nějakých přechodných ujednání či období. Vzájemné vztahy s EU a jejími členy se tak okamžitě začnou řídit mezinárodním veřejným právem, včetně pravidel Světové obchodní organizace (WTO). Unie začne na hranicích okamžitě uplatňovat svá pravidla a celní sazby, kontroly celních, sanitárních a fytosanitárních norem a ověřování souladů s unijními standardy.

„Navzdory intenzivním přípravám celních orgánů členských států by tyto kontroly mohly na hranicích způsobovat značná zdržení,“ varovala v pondělí EK.

Britské firmy a další subjekty přestanou mít možnost ucházet se o evropské spolufinancování i účast v zadávacích řízeních EU.

Komise doplnila, že na možný brexit bez dohody se EU připravuje od prosince 2017, příslušným právním procesem už prošla naprostá většina z 19 souvisejících legislativních návrhů. Jde o jednostranná a často dočasná opatření, která nemohou plně zastavit dopad britského odchodu bez dohody ani nahradit situaci plného britského členství v EU. Týkají se například unijního rozpočtu, otázek rybolovu, finančních služeb, zajištění základního dopravního spojení včetně leteckého a námořního či programu studentských výměn Erasmus. Finálně zatím nebylo potvrzeno krátkodobé bezvízové cestování.

Reklama

Související témata:

Doporučované