Hlavní obsah

Ekologové vyzvali šéfa inspekce Geusse, aby kvůli Bečvě odstoupil

Foto: ČTK

Erik Geuss, ředitel České inspekce životního prostředí.

Reklama

Ekologické organizace požadují odstoupení ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erika Geusse.

Článek

Uvedli to v otevřeném dopise adresovaném přímo Geussovi. Důvodem je údajné selhání při vyšetřování zářijové otravy Bečvy i loňský hromadný odchod inspektorů oddělení CITES. Za dopisem stojí asociace ekologických organizací Zelený kruh.

V počátku dopisu signatáři uvedli, že ač od havárie uběhlo půl roku, nejsou dosud známi viníci ani „jednoznačné kroky“, které ČIŽP k jejich vypátrání a usvědčení podnikla.

Autoři pak zmínili pochybnosti o kvalitě práce inspektorů a inspektorek při vyšetřování havárie. Odkázali také na vyjádření chemika Ivana Holoubka. Odborník už dříve v pořadu Reportéři ČT uvedl, že například odběr vzorků u chemičky Deza bylo proveden až čtyři dny po havárii.

Profesor Ivan Holoubek z brněnské Masarykovy univerzity, kterého si na zhodnocení vzorků najala Česká inspekce životního prostředí, nedávno Seznam Zprávám řekl, že viník otravy Bečvy už půjde najít těžko. „Nemáme vzorky z období od úniku látky do řeky v dopoledních hodinách do času 13:30, kdy byl odebrán první vzorek u Hustopečí. Pro mě je zásadní, když k něčemu podobnému dojde, odebrat vzorky na potenciálním zdroji znečištění. Vypadá to, že nic takového se tam bezprostředně po havárii nedělo. Ať se na mě nikdo nezlobí, to je totální diletantství,“ řekl. „Abych se svými zkušenostmi, které sbírám celý život, určil konkrétního pachatele? Na to nemám potřebné informace. Nevím, jestli je má policie. Na mně je zhodnotit, zda lze zdroj najít. Myslím, že v tuto chvíli spíše ne. Je to problém. Čtyři měsíce uplynuly a policie podle mě nemá jiná data než já a kolegové z Výzkumného ústavu vodohospodářského.“

Dopis také odkazuje na vyjádření znalce v oblasti environmentálního práva Petra Svobody. Podle něj by informace o odebraných vzorcích měly být veřejné a ČIŽP se chová netransparentně. Podle dopisu ČIŽP selhává jak ve vyšetřování, tak v komunikaci s veřejností.

Jako další manažerské selhání Geusse pak ekoaktivisté označili listopadový odchod inspektorů oddělení CITES. Tým, který v minulosti odhalil řadu případů pašování ohrožených rostlin a živočichů, ho odůvodnil špatnou atmosférou na pracovišti a chováním vůči podřízeným. Šéf ČIŽP Erik Geuss tehdy v reakci uvedl, že měl k práci týmu výhrady, blíže je ale neupřesnil. Podle ekologů rozpadem původního týmu CITES byla ohrožena letitá spolupráce v boji proti nelegálnímu obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin.

V závěru dopisu tak signatáři Geusse vyzvali, aby přijal zodpovědnost za nevyřešenou kauzu havárie na Bečvě a rozpad oddělení CITES a z pozice ředitele ČIŽP odstoupil.

Ekologická havárie zasáhla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Znalec Jiří Klicpera, který má na starost vypracování posudku, opakovaně požádal o delší lhůtu. Není jasné, kdy posudek dokončí. Podle kritiků z řad opozice, ekologů i rybářů se policejní vyšetřování neúměrně protahuje. Kritice čelí i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Poslanecká sněmovna by zřejmě dnes odpoledne měla pokračovat v debatě o zřízení vyšetřovací komise k havárii. Odpůrci komise dříve argumentovali zejména tím, že by zasahovala do dosud neukončeného vyšetřování a že by její činnost nic nepřinesla.

K odvolání Geusse už v lednu ministra Brabce vyzvali zastupitelé Valašského Meziříčí.

Reklama

Doporučované