Hlavní obsah

Ekonom: Česko má šanci na úspěšný restart, nezaměstnanost ale poroste

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Agentura Bloomberg zveřejnila odhady, že v druhé polovině roku 2020 dojde k poklesu celosvětové ekonomiky o čtyři procenta. Analýzu pro Seznam Zprávy okomentoval hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Článek

„Údaj vypadá konzistentně s dalšími zdroji. Nejistoty ale zůstávají obrovské, takže se míra propadu může ještě podstatně změnit. Letos však téměř jistě půjde o záporné číslo,“ říká ekonom.

Celosvětová ekonomika „vstoupila do období útlumu nečekaně rychle, přičemž většina vyspělých ekonomik čelí své nejslabší výkonnosti od velké hospodářské krize“, napsali ve zprávě analytici Tom Orlik a Jamie Rush. „Ve vztahu k očekáváním na začátku roku jsou náklady na ztracenou produkci více než šest bilionů dolarů,“ dodávají.

„Ztrátami se rozumí nerealizovaná přidaná hodnota v důsledku snížení poptávky a poruch na nabídkové straně ekonomiky. S většími či menšími ztrátami se potýkají téměř všechna odvětví globální ekonomiky, počínaje průmyslem a konče turistickým ruchem,“ vysvětluje ztracené příjmy Pavel Sobíšek pro Seznam Zprávy.

Odhad je podle odborníků založen na „velmi optimistických předpokladech zotavení všech vyspělých ekonomik světa“. Podle scénáře, který přináší agentura Bloomberg, by hrubý domácí produkt v USA měl poklesnout o 6,4 procenta. HDP v eurozóně má pak klesnout až o více než osm procent.

Alespoň nějaká dobrá zpráva

Hlavní ekonom společnosti UniCredit připomněl také jejich odhad hrubého domácího produktu pro Česko. „K letošnímu HDP Česka jsme publikovali odhad snížení o 11 procent, založený na předpokladu, že stav nejvyšších restrikcí, platný na konci března, potrvá dva měsíce. K uvolňování restrikcí začalo docházet po šesti týdnech, tedy s mírným předstihem, proces je ale na druhou stranu pomalejší, než jsme počítali. Na původním odhadu snížení HDP zatím nic neměníme,“ vysvětlil.

Autoři analýzy také připomínají, že opatření, kterými se vlády snaží zmírnit šíření nákazy, zároveň mohou podpořit riziko druhé vlny infekcí a krizi prohloubit ještě více.

Na rozdíl od asijské krize v roce 1997 a celosvětové recese v roce 2009 však současný ekonomický šok není způsoben zásadní hospodářskou a finanční nerovnováhou. Pro budoucí oživení ekonomiky je to dobrá zpráva. Země by proto v budoucnu mohly rychleji vykompenzovat své ztracené příjmy, píší ekonomové z Bloombergu.

Česko má ještě naději

Například Česko má podle ekonoma Sobíška předpoklady úspěšného restartu ekonomiky. Mezi ně patří jak solidní výchozí finanční pozice, tak zdejší vývoj epidemie. „Co by mohlo nadějnou pozici Česka hypoteticky ohrozit, je chaos ve vládních opatřeních nebo přílišná opatrnost při uvolňování restrikcí. Je třeba připomenout, že pro některá odvětví ekonomiky, jako turismus nebo lázeňství, zatím vůbec nebyl oznámen harmonogram oživování,“ říká.

Počet nezaměstnaných podle něj bude počínaje dubnem stoupat o desítky tisíc za měsíc. Kde a kdy se míra nezaměstnanosti zastaví, velmi záleží na rychlosti uvolňování restrikcí. „Řada podniků a podnikatelů přežije při výpadku příjmu s podporou od státu dva měsíce, ale už ne tři. Náš základní scénář počítá s tím, že proti březnu přibude do konce roku přes 100 tisíc lidí bez práce a podíl nezaměstnaných dosáhne 4,6 procenta. Lze si ale představit i horší vývoj,“ dodal Pavel Sobíšek.

Reklama

Doporučované