Hlavní obsah

Ekonom rozsoudil, zda je dražší přestup Součka, nebo Rosického

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Souček ještě v barvách Slavie. Nyní je vymění za dres londýnského klubu West Ham United.

Reklama

Přestup Tomáše Součka ze Slavie do West Hamu, pokud se nakonec povede, překročí při svém finančním plnění hranici půl miliardy korun. Stejně jako před 19 lety přestup Tomáše Rosického ze Sparty do Dortmundu. Fanoušci se přou, který z těch přestupů je větší. Odpověď? Záleží na tom, zda srovnáme prosté číselné hodnoty transferních částek, nebo zda vezmeme v potaz i inflaci, upozorňuje ekonom David Marek.

Článek

Začněme u slávisty Tomáše Součka, který v tomto týdnu zamířil do Londýna na jednání s klubem West Ham United. Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík potvrdil, že už došlo k dohodě mezi kluby, přičemž použil spojení 4,5 plus 16,2 plus další náležitosti.

Co to znamená, pomůže rozšifrovat instagramový účet Slavia backstage, vnímaný jako neoficiální informační kanál vedení pražské Slavie. Podle něj teď Součka čeká ve West Hamu jarní hostování za 4,5 milionu eur. To se v létě může změnit v přestup. Pokud se West Ham, bojující o udržení v Premier League, zachrání, automaticky Slavii doplatí 16,2 milionu eur. A Souček se stane jeho kmenovým hráčem.

V případě, že by tuto opci West Ham neuplatnil, tedy v případě sestupu, participoval by finančně na Součkově případném dalším přestupu. Alespoň tak to tedy píše účet Slavia backstage.

Oproti pondělním zprávám, které počítaly s kombinací 4+16, tedy v průběhu londýnského jednání došlo k navýšení těchto částek na 4,5 + 16,2. Pokud se všechny dohody a předpoklady pozitivně naplní, mohla by tedy Slavia zinkasovat za Tomáše Součka 20,7 milionu eur. To při dnešním kurzu České národní banky 25,22 koruny za euro odpovídá částce 522 milionů korun.

A teď krátce k příběhu Tomáše Rosického, který českou ligu opouštěl v lednu 2001. Šlo tehdy o nejnákladnější přestup v dějinách Bundesligy, Borussia Dortmund si český talent pořídila v přepočtu za 454 milionů korun. A dalších 50 milionů posléze doplatila za splněné smluvní bonusy. Za Rosického tedy zinkasovala zhruba 504 milionů korun.

A to byl po léta nedostižný rekord v rubričce Nejdražší přestupy z české ligy. Ostatně, připomeňme si krásné gólové okamžiky z časů Rosického dortmundské éry:

Pokud srovnáme prostá čísla, tedy předpokládaných 522 milionů korun za Tomáše Součka a 504 milionů za Tomáše Rosického, pak je na první pohled vyšší číslovka spojená se slávistovým jménem.

Jenže pravdu má i ten, kdo upozorní, že půl miliardy z roku 2001 má trochu jinou hodnotu než půl miliardy dnes. „Ano, je to tak, reálná hodnota peněz se v průběhu času mění,“ přitakává David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte.

„Pokud bychom měli vyhodnotit, kolik by suma vynaložená Dortmundem před 19 lety za Tomáše Rosického vyšla na dnešní peníze, museli bychom k té původní částce připočítat 16 procent,“ dodává Marek.

Jak k tomu došel? „Zjednodušeně řečeno jde o součet inflace za těch 19 let, o to, jak se v průměru měnily ceny za spotřební zboží. Od roku 2001 to odpovídá 16 procentům,“ dodává.

Když se tedy vrátíme k Rosickému a připočítáme k 505 milionům, které za něj zinkasovala Sparta, zmíněných 16 procent, dostaneme se k sumě 585 milionů korun. Takovou hodnotu by měl Rosického přestup, kdyby se uskutečnil dnes.

Srovnání přestupů

Tomáš Souček, leden/červenec 2020, Slavia – West Ham

Očekávaná úhrnná suma v případě uplatnění opce: 522 milionů korun

Tomáš Rosický, leden 2001, Sparta–Dortmund

Po započtení bonusů 504 milionů korun, po započítání 16 % nasčítané inflace pak 585 milionů korun.

A to by v žebříčku nadepsaném Nejdražší přestupy z české ligy po započítání inflace udrželo na první příčce sparťana Rosického před slávistou Součkem.

Oba nesmiřitelné tábory si tak v celém tom srovnání mohou najít svůj úhel pohledu, který je co do historického prvenství uspokojí, budou-li o to stát.

Reklama

Související témata:

Doporučované