Hlavní obsah

Ekonomická i sociální krize. Rio de Janeiro se rok po olympiádě potýká s nárůstem bezdomovců

Rio de Janeiro čelí bezdomovecké kriziVideo: AP

 

Reklama

Bez domova je v Riu de Janeiru asi 15 tisíc lidí. S rostoucím bezdomovectvím navíc souvisí napětí zejména v bohatších čtvrtích města. V říjnu dva muži zabili bezdomovkyni spící na pláži Copacabana.

Článek

Brazilské město Rio de Janeiro zaznamenalo v posledních letech trojnásobný nárůst počtu bezdomovců. Na ulici je podle odhadů asi 15 tisíc lidí.

„Na ulici žije asi 15 tisíc lidí a celé je to spojeno s takovou ekonomickou krizí, jakou jsme v naší zemi pěknou chvíli neviděli,“ uvedl tajemník města pro sociální asistenci a lidská práva Pedro Fernandes. Tím se situace v Riu de Janeiru liší od amerických měst, kde za nárůstem bezdomovectví stojí zejména rostoucí cena bydlení.

Kromě ekonomické krize a dlouhotrvajících nerovností měla na nárůstu počtu lidí bez domova velký podíl i letní olympiáda, kterou město pořádalo v roce 2016. Do Ria de Janeira tehdy přicestovalo kvůli dočasnému zaměstnání množství lidí, kteří po skončení sportovní události o práci přišli a nakonec skončili na ulici. Rostoucí počet bezdomovců přináší napětí.

Je citelné zejména v bohatých čtvrtích. Tamní obyvatele a firmy totiž frustruje, kolik lidí spí na ulici. Kvůli tomu dochází k násilnostem. Například v říjnu přišla na pláži Copacabana o život 26letá bezdomovkyně Fernanda Rodriguesová dos Santosová. Podle médií ji zastřelili dva „středostavovští muži“.

„Nyní vidíme, že společnost odmítá bezdomovce, jako by jejich chudoba byla pro lidi, kteří vlastní dům, zločinem,“ řekla Carla Nunesová Maiaová z kanceláře veřejného ochránce práv.

Město se snaží nastalou situaci řešit, zahájilo například iniciativu za zlepšení kvality azylových domů. Bezdomovci je totiž nechtějí používat, protože mají příliš přísná pravidla, jsou špinavé nebo v nich žijí brouci. Zároveň se Rio de Janeiro snaží zahraniční občany přesunout zpátky domů.

Reklama

Doporučované