Hlavní obsah

„Ekonomické tsunami.“ Hongkong přichází o peníze kvůli bouřlivým protestům

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Protesty oslabují ekonomiku v Hongkongu. Dopad mají hlavně na turistický ruch.

Reklama

Bouřlivé demonstrace na letišti v Hongkongu a následné rušení letů má silný dopad na místní i mezinárodní ekonomiku. Cestu do země si rozmyslely stovky tisíc lidí, kteří každým rokem bohatě živí místní turistický ruch. Nestabilní situace zneklidňuje také firmy, které v Hongkongu obchodují.

Článek

Letiště v Hongkongu je jedno z nejrušnějších na světě. Za rok průměrně odbaví 75 milionů pasažérů. Denně to je více než 200 tisíc cestujících. Kvůli pokračujícím protestům ale už druhý den po sobě zrušilo všechny zbývající odlety. Na letiště se vrátily tisíce demonstrantů, kvůli kterým letištní správa zrušila všechny lety už v pondělí. Provoz byl dočasně obnoven dnes brzy ráno, i přesto se odlety a přílety uskutečňovaly mimo pravidelný čas a stovky jich byly zrušeny.

Už devět týdnů trvají protivládní protesty v Hongkongu a často končí násilnými střety s policií – to často některé potencionální návštěvníky odrazuje. Mají strach, že je ve městě nebezpečněji než dříve.

Hongkongský úřad pro turistický ruch uvedl, že podle předběžných údajů ve druhé polovině července poklesl počet návštěvníků o dvojciferné číslo. Podstatně klesly také rezervace ubytování na srpen a září, stejně jako počty zakoupených letenek. Hongkongská letecká společnost Cathay Pacific sice odmítla uvést jakákoli čísla, ale naznačila, že „dopad místních politických nepokojů je znát.“ Vedení aerolinek Cathay Pacific se navíc dohodlo s vládou v Pekingu, že zaměstnanci, kteří se účastní protestů nebo s nimi sympatizují, nebudou mít přístup k letům do pevninské Číny nebo rovnou přijdou o místo.

To, že protesty dopadají na ekonomiku, potvrdila také správkyně Hongkongu Carrie Lamová. Společnosti v asijském finančním centru podle jejích slov mají „velké obavy“ z ekonomických následků protestů, které začaly v červnu a čím dál tím častěji končí násilím.

„Máme za sebou dva měsíce politických sporů a ekonomický pokles přichází velmi rychle,“ řekla Lamová, kterou citovala agentura Reuters. „Někteří lidé to popsali jako tsunami. Ekonomické zotavení potrvá hodně dlouhou dobu,“ dodala.

Právě turismus je hlavním pilířem hongkongské ekonomiky a do městského hrubého domácího produktu přispívá asi pěti procenty. Valná většina hongkongských návštěvníků je z pevninské Číny – jen letos od ledna do června 2019 jich do země přijelo 27 milionů.

Do problémů se dostal také italský módní dům Versace, který byl nucen stáhnout z prodeje tričko, které zvláštní administrativní části Číny – města Hongkong a Macao – označovalo jako samostatná území. Za přešlap se omluvila celá značka i sama umělecká ředitelka Donatella Versace.

Podobnou situací si prošla i klenotnická společnost Swarovski. Obě společnosti nejsou první, které si na čínském trhu zadělaly na problémy. Vloni například americká značka Gap prodávala trička se špatně zaznačenou mapou Číny, na které chyběl například Tchaj-wan. Firma se za to později omluvila.

S oficiální omluvou musely přijít také hotelová síť Marriott a aerolinka Delta Airlines, které na svých webových stránkách správně neinformovaly o čínských teritoriálních územích.

BBC navíc připomíná, že Peking již dříve žádal zahraniční aerolinky, aby respektovaly čínskou suverenitu a informovaly o Tchaj-wanu, Hongkongu a Macau správně.

Reklama

Doporučované