Hlavní obsah

Ekonomické spory Soulu s Tokiem ovlivní všechny technologické firmy na světě, říká expertka na světovou ekonomiku

Ekonomka Jana Matesová vysvětluje rozhodnutí japonské vlády vyškrtnout Jižní Koreu ze seznamu zásadních obchodních partnerů.Video: Reuters

 

Reklama

Japonsko dnes vyhrotilo rostoucí spory s Jižní Koreou, když dlouholetého spojence vyřadilo ze seznamu preferovaných obchodních partnerů. Opatření, které zemi umožní lépe kontrolovat vývoz zvláště některých citlivých materiálů, přichází v době pře o kompenzace za nucenou práci Korejců pro Japonsko během druhé světové války. Soul dal najevo zklamání a uvedl, že na oplátku hodlá vyřadit Japonsko ze svého vlastního seznamu preferovaných obchodních partnerů.

Článek

Korea na základě dnešního rozhodnutí vypadne 28. srpna z „bílé listiny“ zemí těšících se výhodám zvláštních obchodních partnerů Japonska. Tokio tak mimo jiné bude moci kontrolovat či omezit vývoz materiálů používaných k výrobě zbraní. Již začátkem července schválilo Japonsko omezení exportu materiálů používaných při výrobě displejů pro chytré telefony a při výrobě čipů.

„Jestliže budou muset Korejci významně omezit výrobu čipů, tak to skutečně ovlivní ekonomiku na celém světě,“ uvedla pro Seznam ekonomka a bývalá zástupkyně ČR ve Světové bance Jana Matesová. Upozorňuje, že 60 % všech čipů, které firmy vyrábějící elektroniku všude po světě montují do svých výrobků, jsou z Koreje.

Soul slibuje odvetu

Jihokorejské ministerstvo zahraničí dnešní rozhodnutí ostře kritizovalo jako „jednostranný a svévolný“ krok, který je v rozporu s plánem rozšiřovat oblasti volného obchodu v regionu. Ministerstvo financí následně uvedlo, že Soul plánuje kroky k vyřazení Japonska z vlastního seznamu preferovaných obchodních partnerů. Dodalo, že se rovněž pokusí urychlit podání stížnosti na přísnější japonskou kontrolu exportu ke Světové obchodní organizaci (WTO). Podle Matesové bude ale jednání s WTO zdlouhavou záležitostí.

Tokio označilo svůj krok za legitimní rozhodnutí, které neodporuje pravidlům volného obchodu. Japonsko zároveň odmítlo, že by opatření souviselo se sporem týkajícím se náhrad za válečné práce.

Jihokorejský nejvyšší soud loni v říjnu nařídil japonské firmě Nippon Steel & Sumitomo Metal odškodnit čtyři Jihokorejce za nucené práce, které vykonávali během koloniální nadvlády Japonska nad Koreou v letech 1910 až 1945. Firma však vyplacení odškodného odmítla v souladu s dlouhodobým postojem japonské vlády, že veškerá práva na odškodnění byla zrušena smlouvou o normalizaci diplomatických styků mezi oběma zeměmi z roku 1965.

V červnu Japonsko odmítlo návrh Jižní Koreje vytvořit společný fond pro odškodnění, do kterého by přispívaly firmy z obou zemí.

Musí nastoupit zákulisní jednání, myslí si ekonomka

„Ten problém má velké ekonomické důsledky, je velice komplikovaný tím zákulisím, jsou tam opravdu velké emoce a domnívám se, že opravdu musí nastoupit rychlá zákulisní diplomacie,“ nastiňuje Matesová řešení japonsko-korejského sporu.

Na dobrém vztahu obou zemí mají podle ekonomky obzvláště velký zájem Spojené státy, které se v poslední době snaží dotlačit za jednací stůl KLDR. Jakákoli další destabilizace regionu jim proto jednání může zkomplikovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované