Hlavní obsah

Ekonomický svět by raději Británii v Unii, než naopak

Ekonomický svět by raději Británii v Unii, než naopak.Video: Pavel Cyprich, Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Na finančních trzích je po hlasování o brexitu klid.

Článek

Obchodování na světových finančních trzích po úterním hlasování o brexitu je dnes klidné. Důvodem je podle analytiků fakt, že nepřijetí dohody o brexitu v britském parlamentu bylo očekávané a politici zatím nepřišli s žádným novým plánem, který by trhy vyhodnotily jedním či druhým směrem. Vyčkává se a obchoduje se výhradně podle firemních zpráv, řekl ČTK analytik společnosti Starteepo Dušan Jilčík.

„Na finančních trzích úterní hlasování žádnou paniku nevyvolalo. Naopak, reakce je pozitivní,” uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Pozornost se podle něj nyní upírá k variantám, které by znamenaly odložení nebo dokonce odvolání brexitu, což by byl z tržního pohledu příznivý výsledek.

„Snad to není klid před bouří. Tou může být nějaké překvapení ze strany britské premiérky Theresy Mayové,” dodal analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Britské akcie ztratily podle něj všechny zisky z úterý a pohybují se na úrovních, kde byly loni v březnu či měsíc po rozhodnutí o brexitu. Selektivně dnes posílily zejména akcie realitních developerů, retailových obchodníků, pojišťovny a banky jsou lehce v plusu. K pozitivní náladě na trzích přispěly hlavně překvapivě velmi dobré výsledky hospodaření amerických bank Goldman Sachs a Bank of America, podotkl Jilčík.

Irské akcie podle Dohnala dnes posilují jen mírně, ale jsou již skoro sedm procent nad svým minimem z 27. prosince. Na akcie z Prahy je zřetelný dopad jen u akcií bank. Ty posilují, protože nyní pravděpodobnější scénář lepší dohody nebo odložení brexitu je pro propojené trhy dobrou zprávou. Komerční banka posílila o tři procenta, Erste o dvě procenta, Moneta o 1,75 procenta, VIG o 1,5 procenta.

Uklidňující efekt byl vidět i na kurzu britské libry, upozornil Jilčík. Zatímco v úterý od odpoledních hodin se britská měna vlivem nervozity před hlasováním postupně propadala až ke ztrátám o 1,2 procenta a o hodinu později razantně posílila o 1,4 procenta, dnes se kurz libry obchoduje v plochém pásmu s rozdíly jen pár desetin procent.

Analytik Raiffeisenbank Lukáš Růžička připomněl, že dnes budou pokračovat jednání britského parlamentu hlasováním o důvěře kabinetu premiérky Mayové. Očekává se, že premiérka hlasování o důvěře ustojí a zahájí jednání s ostatními politickými stranami na nalezení konsenzu a získání podpory pro smlouvu s EU. To však v aktuální vzrušené atmosféře podle něj nebude jednoduché. Na druhé straně EU odmítá ústupky ve svých postojích.

Reklama

Doporučované