Hlavní obsah

Akcie zbrojařských firem jdou proti trendu, letí prudce vzhůru

Foto: , Shutterstock.com

Akcie zbrojařských firem prudce rostou. Ilustrační snímek.

Reklama

Akcie evropských zbrojařských společností v pondělním obchodování prudce rostou. Růst spustilo oznámení Německa, které zvýší výdaje na obranu. Výrazně rostou i akcie České zbrojovky.

Článek

Zbrojařské společnosti v Evropě si během pondělního obchodování připisují tučné zisky. Německo totiž výrazně navýší investice do své armády, které přesáhnou dvě procenta výkonu ekonomiky. Německo totiž dosud neplní závazek dvou procent HDP na armádní výdaje, jak se s NATO dohodlo.

Zvýšení výdajů na obranu v neděli na mimořádném zasedání německého Spolkového sněmu oznámil kancléř Olaf Scholz, a právě to bylo spouštěčem pro pondělní růst akcií zbrojařských firem. Dá se totiž logicky očekávat, že kvůli válce na Ukrajině stoupne rapidně poptávka i řady dalších států po zbraních k posílení obrany.

Před 9:30 středoevropského času posilovaly nejvíce akcie společnosti Hensoldt, a to o více než 80 procent. Firma Rheinmetall pak přidávala kolem 40 procent. Pozadu nezůstala ani Česká zbrojovka, jejíž akcie si připisují přes deset procent.

Akcie zbrojařských firem tak zahájily obchodní týden proti trendu většiny ostatních akcií, na které negativně dopadá vývoj kolem války na Ukrajině. Výrazně ztrácí bankovní tituly.

Reklama

Doporučované