Hlavní obsah

Aplikace s kryptoměnami lákala na grafy a umělou inteligenci. Peníze ale chybí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Tisíce lidí pravděpodobně přišly o své úspory poté, co investovaly do aplikace iEarn Bot na obchodování s kryptoměnami. Podle odborníků, kteří případ vyšetřují, by se mohlo jednat o jeden z největších podvodů s kryptoměnou.

Článek

Tisíce lidí mohly přijít o své úspory kvůli podvodné aplikaci iEarn Bot na obchodování s kryptoměnami. Podle řady odborníků se jedná o dosud největší podvod s kryptoměnami, píše server Wion.

Rumunka Roxana tvrdí, že při investici do iEarn Bot přišla o stovky eur. Požádala novináře BBC, aby její totožnost nebyla zveřejněna, protože se obává, že by mohla být poškozena její profesní pověst. Zákazníkům, kteří stejně jako Roxana investovali do kryptoměn přes iEarn Bot, bylo řečeno, že jejich investice bude zpracovávat software s umělou inteligencí, což mělo údajně zaručovat vysoké a jisté zisky.

Uživatele měly o funkčnosti přesvědčovat i různé grafy, které aplikace generovala. Ty zase měly dokazovat, kolik dolarů program vynáší.

„Vypadalo to docela profesionálně, dokud nezačali s údržbou,“ uvedla Roxana. V tu chvíli ale byly výběry z aplikace na nějakou dobu zmrazeny.

„Někteří lidé začali říkat: ‚Nemůžu vybírat… co se to děje?‘“ vysvětluje Roxana. „Podala jsem žádost o výběr a peníze prostě zmizely. V portfoliu se objevila nula – ale na peněženku se mi nikdy žádné peníze nepřipsaly.“

V Rumunsku se k investování do kryptoměn prostřednictvím iEarn Bot nechali přesvědčit i vysoce postavení lidé, včetně vládních úředníků a akademiků. Věrohodnost aplikaci totiž dodávalo i to, že ji sponzoroval přední IT expert v zemi Gabriel Garais. Ten ale tvrdí, že i on sám se nechal oklamat a investoval do aplikace vlastní úspory.

Roxana ale trvá na tom, že nebýt Garaisova sponzoringu, nikdy by o investici neuvažovala. Podle ní existovaly určité pochybnosti o důvěryhodnosti aplikace, ale skutečnost, že za ní stála renomovaná osobnost, pro ni znamenala, že nad investicí příliš nepřemýšlela.

Nejedná se přitom o ojedinělý případ a ani to není první podobný podvod v samotném Rumunsku. Orgány činné v trestním řízení před rostoucím počtem krypto podvodů varují a doporučují investorům, aby postupovali střízlivě a aplikace prověřovali. Obchodování s kryptoměnami se ale stalo v posledních letech velmi populárním a lidé často očekávají rychlé zbohatnutí.

Silvia Tabuscaová, rumunská odbornice na organizovaný zločin z Evropského centra pro právní vzdělávání a výzkum, ale zjistila, že o peníze přišlo i mnoho lidi z jiných zemí. Samotnou ji překvapil rozsah samotného operace.

„Podle toho, co jsme viděli, je počet investorů poměrně vysoký,“ říká. „Například v Indonésii (iEarn Bot) tvrdí, že měl 800 tisíc zákazníků.“

Podle Tabuscaové iEarn Bot fungoval zpočátku velmi dobře. Jakmile však získal v určité zemi dostatek peněz od tamních investorů, znemožnil výběr a aplikaci zpřístupnil v jiné zemi.

Vymyšlení partneři a Ponziho schéma

Aplikace iEarn Bot se prezentuje jako americká společnost s vynikajícími referencemi. Při bližším přezkoumání ale našli novináři BBC hned několik pochybností. Například muž, který je označován za zakladatele společnosti, podle svých slov o aplikaci nikdy neslyšel a podal stížnost na policii.

Jako „strategický partner“ aplikace je vedle společností jako Huawei a Qualcomm jmenován také Massachusettský technologický institut. Nikdo z nich ale o společnosti neví a všichni tvrdí, že s ní nespolupracují.

Webové stránky neuvádí žádné kontaktní údaje a facebooková stránka dříve inzerovala produkty na hubnutí. Navíc je spravována z Vietnamu a Kambodže.

Podle Tabuscaové společnost iEarn Bot kladla velký důraz na to, aby tlačila investory k náboru dalších lidí do aplikace. Způsob fungování se tak blíží spíše Ponziho schématu než skutečnému podnikání.

Investiční podvod: Ponziho schéma

  • Italský podvodník působící v Severní Americe Charles Ponzi (1882–1949) přesvědčil tisíce lidí, aby investovali do předplacených poštovních poukázek.
  • Ve schématu po něm pojmenovaném investoři svěřují své prostředky investičnímu fondu s vidinou vysokého zhodnocení a s nízkým rizikem. První investoři se vyplácejí z vkladů nově příchozích, nikoliv ze zisku z obchodování. To povzbuzuje další investory, aby do schématu vkládali nové peníze a větší částky. Přesvědčí i své okolí ke vkladu. Ve chvíli, kdy nejde najít nové investory, se schéma hroutí. Organizátor se snaží se ziskem zmizet.
  • Nebezpečí tohoto systému spočívá v tom, že se navenek jeví jako korporace s organizační strukturou, kancelářským zázemím, zaměstnanci a sítí finančních poradců. Především ale v tom, že dokud není omezen příliv nových klientů, společnost vyplácí klientům výnosy, případně jim poskytuje výpisy z obchodních účtů, a tím je utvrzuje v přesvědčení, že používá investičních nástrojů na tuzemském či zahraničním trhu, a jejich vklady se tak skutečně zhodnocují.

Zdroj: Národní centrála proti organizovanému zločinu

Andres z Kolumbie uvedl, že aktivně verboval lidi, aby se k aplikaci připojili. Právě například v Kolumbii iEarn Bot pořádala i náborové akce pro nové investory.

Andres stále věří, že společnost je legitimní. „Měli svou registraci v USA, která ukazovala, že jsou legální,“ říká. „A platili.“

V jeho zemi byly výběry zastaveny v prosinci. Lidem bylo řečeno, že společnost transformuje investice v zavedené kryptoměně USDT do nového tokenu s názvem iBot, který měl mít stejnou hodnotu. Investoři byli požádáni o trpělivost do března, kdy měla být nová mince oficiálně spuštěna. Lidé však na přístup ke svým penězům stále čekají.

„(Lidé) si brali půjčky, aby mohli investovat,“ říká Andres. Podle BBC zákaznický servis aplikace iEarn Bot rozzlobeným investorům tvrdil, že aby si mohli vybrat své peníze, musí zaplatit 30% poplatek z vybrané částky.

„Někteří lidé byli dost zoufalí a chtěli dostat své peníze zpět, a tak poplatek zaplatili – ale stejně nemohli vybrat,“ říká Tabuscaová.

S pomocí analytika se BBC podařilo identifikovat jednu hlavní „kryptopeněženku“. Ta za necelý rok obdržela platby od zhruba 13 tisíc potenciálních obětí se ziskem téměř 1,3 milionu dolarů (29 milionů korun). Nepodařilo se však dohledat, kam a komu peníze putovaly.

„Jednou z výzev je identifikovat a přiřadit, kdo je nezákonným aktérem, kam hodnota putuje, a pak postupovat k prosazení práva,“ říká John Wyman, šéf nového oddělení FBI pro virtuální aktiva.

Podle Wymana podobných případu rychle přibývá a k jejich vyšetřování je potřeba mezinárodní spolupráce. Trvá ale na tom, že odpovědné osoby budou nakonec postaveny před soud.

Reklama

Doporučované