Hlavní obsah

Apple vyzrál nad pandemií. Dovolí odemykat iPhone obličejem v roušce

Foto: Profimedia.cz

Odemykání přes Face ID s rouškou je dosud komplikované. Ilustrační foto.

Reklama

Dva roky od začátku koronavirové pandemie začíná Apple spouštět službu, která rozpozná obličej majitele i s nasazenou rouškou. Update pro Face ID by měl vyjít v březnu.

Článek

Apple po dvou letech pandemie řeší problém řady svých uživatelů, kteří používají funkci Face ID. Telefon je dosud nedokázal rozpoznat pro odemčení, když mají nasazenou roušku. Apple tento problém řeší s novou aktualizací, která by měla rozpoznávání obličeje se zakrytými ústy umožnit.

Když Apple v roce 2017 uváděl na trh iPhone X opatřený infračerveným senzorem schopným rozpoznat obličej s přesností jedna ku milionu, jednalo se o přelom v mobilním zabezpečení. Jenže dva roky od vydání přišla pandemie a s ní nutnost zakrývání úst. Úsilí Applu o bezstarostné a přitom bezpečné odemykání, alespoň na veřejných místech, jako je MHD, bylo zmařeno.

Update operačního systému iOS 15.4 umožní odemykání v roušce, respirátoru, s pokrývkou hlavy a v některých případech i se slunečními brýlemi.

Znamená to také, že při placení pomocí Apple Pay v obchodu nebude majitel muset sundávat respirátor.

Nová verze operačního systému má vyjít v první polovině března a kromě chystaného rozšíření Face ID by měla přinést také funkci Universal Control. S pomocí jedné klávesnice a trackpadu tak bude možné ovládat více iPadů a Maců najednou. Dále by měl Apple v březnu uvést nový levný iPhone společně s modernizovaným iPadem.

Zatímco Apple se stále konceptu Face ID drží, konkurence se vydala jiným směrem. Většina výrobců telefonů se systémem Android adoptovala pokročilé odemykání otiskem prstu. To je teď u prémiových modelů zabudované do displeje a využívá infrazvuk, čímž mizí nutnost fyzické čtečky na těle telefonu a nevadí mu ani například mokré prsty. Minimálně v posledních dvou letech byla sázka na tuto technologii tou správnou volbou. Například telefony Samsung dovolují odemykání telefonu obličejem, ale protože je méně kvalitní, nelze jím aktivovat placení přes Google Pay nebo přihlásit se do banky – to je však možné otiskem prstu.

Reklama

Doporučované