Hlavní obsah

Vydělal Viktor Kožený a já prodělal. Teď se chci k akciím vrátit, říká ekonom.

Byznys Club o investování moderuje šéfredaktor SZ Byznys Martin Jašminský, jeho hosty byli Jan Rozlivka a Radek Špicar.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na čem vydělávají ti, kdo investování rozumí, a na čem se v minulosti spálili? Radek Špicar a Jan Rozlivka v Byznys Clubu Seznam Zpráv prozradili, jak přemýšlet o investicích, abychom svůj majetek dlouhodobě zhodnocovali.

Článek

Partnerem Byznys Clubu o investování je J&T Banka

V prvním díle série moderovaných diskuzí si šéf byznysové redakce Seznam Zpráv Martin Jašminský do kavárny v centrále J&T Banky pozval viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara a zakladatele společnosti Mailstep Jana Rozlivku. Tématem diskuze bylo investování, ale velkolepých prezentací kapitálových či jiných investičních fondů jsme se nedočkali.

Rozlivka i Špicar úspěšně navyšují stav svých osobních financí prostřednictvím investováním do rozličných odvětví. A většinou se obejdou bez investičních poradců i fondů.

Nemovitosti i umění

Radek Špicar, zastávající také funkci viceprezidenta BusinessEurope, hojně investuje do nemovitostí.

„V tom jsem typický Čech. Je to takové hodně racionální a konzervativní,“ říká Špicar. Nemovitosti bere jako dlouhodobou investici, nepodléhá trendům a výkyvy trhu jej nijak zvlášť neznepokojují. „Možná jsem až dost pasivní, ale hodně tu problematiku studuji a vyloženě mě to baví. A tím pádem si pak za svými rozhodnutími stojím.“

Podstatně méně racionální, dalo by se říci i značně rizikovou investicí, je u Špicara nákup umění. „Ale já jsem na umění hodně vydělal,“ upozorňuje. V minulosti například koupil obraz českého malíře Vojtěcha Kovaříka a později na jeho prodeji vydělal bezmála třičtvrtě milionu korun. „Pokud vím, tak ten obraz se pak vydražil za 360 tisíc dolarů.“

Hosty Byznys Clubu o investování jsou

Jan Rozlivka, zakladatel společnosti Mailstep, někdejší mistr ČR v letecké akrobacii

Radek Špicar, viceprezident BusinessEurope a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

Za „hráče“ se však na poli investic nepovažuje. „Umění je taková moje vášeň, ale třeba kryptoměny, to už je na mě příliš,“ vysvětluje.

Čeho se nebojí, jsou akcie. V budoucnu hodlá být na akciových trzích aktivní, protože tento typ investování to podle něj vyžaduje. Jako vždy se i v tomto prostředí hodlá maximálně vzdělávat, aby dokázal sám dělat kvalifikovaná rozhodnutí.

„Těším se na to, ale přiznávám, že v tomto oboru se jen sám na sebe spoléhat nebudu. Autoritami, jejichž názory akceptuji, jsou pro mě hlavně Ondřej Tomek (český miliardář a investor, prodal Centrum.cz, investoval mimo jiné do Shoptet, pozn. red.) a Jan Bárta (kdysi obchodník s internetovými doménami, dnes investor, mimo jiné Aukro, pozn. red).“

Radit někomu v investování je vždy hodně ožehavé, sám to dělám jen výjimečně. A moje rádce z případného neúspěchu zásadně neviním.
Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, viceprezident BusinessEurope

Jan Rozlivka už na kapitálových trzích investuje, maximálně jim však věnuje 10 procent svých prostředků. Podobně jako Špicar chce i Rozlivka, mimo jiné bývalý mistr ČR v letecké akrobacii, investovat především v oborech, kterým rozumí.

„Příležitosti stále vidím například v tradičním průmyslu, kde se na české scéně chystají projekty se zřetelným globálním potenciálem. Už se těším, až budou na burze,“ přibližuje své plány Rozlivka.

Zdůrazňuje nutnost získávání maximálního množství informací o projektech, které svými penězi podporuje. „Chci být aktivním investorem. Firmám, kterým věřím, chci pomáhat v růstu a podílet se na něm.“

Kromě silných firem, do nichž investuje na burze, ale nezatracuje ani startupy. O to důležitější je pak znalost historie i plánů firmy, jejího zázemí a také lidí, kteří za podnikem stojí.

Pokud se Jan Rozlivka o svých investicích s někým radí, vyzdvihl Tomáše Petrželu z Tarpan Partners. „Mezi námi je i určitá chemie, pro mě je to důležité,“ říká Rozlivka.

Všechno se nepovedlo

Investování realizované v dlouhodobém horizontu nebývá cestou lemovanou výhradně úspěchy. S potenciálem výdělku je vždy nutně spojené i riziko a byť je v zájmu investora jej minimalizovat, i neúspěchy jsou součástí byznysu.

Radek Špicar v devadesátých letech prodělal na kuponové privatizaci. „Vydělal Viktor Kožený,“ říká s úsměvem a dnes tuto lekci bere jako dobrou školu, v tehdejších reáliích možná nutnou.

Neúspěchem Jana Rozlivky nebyl přímo prodělek. Nevyužil ale šanci, která nemalý výdělek nabízela. „Neinvestoval jsem do bitcoinu, když jsem tu možnost měl. Byl to ten správný čas, měl jsem i doporučení, ale nevěřil jsem tomu,“ přiznává.

Lituje? „To zase ne. Ono to kopíruje moji strategii, kdy neinvestuji do oborů, kterým nerozumím. Nelituji, děkuji za tu lekci.“ Krypto prý rozhodně neodepsal, jen musí svět kryptoměn mnohem více poznat. A přesně to má v plánu.

Zažít v investování neúspěch je podle obou hostů Byznys Clubu potřebné. Je dobré, když se nejedná o fatální neúspěch, ale každá lekce, z níž se dokážeme poučit, je ve výsledku přínosem.

Reklama

Doporučované