Hlavní obsah

Bývalý guvernér Singer: Česko si s recesí poradí

Bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer.Video: Investiční fórum, Seznam Zprávy

 

Reklama

Koruna je díky intervencím stabilní a česká ekonomika si s příchozí recesí dokáže poradit. Alespoň tak to vidí bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer.

Článek

Českou ekonomiku letos čeká stagnace. Inflace se sice postupně sníží, ale ceny budou stále vysoké, vyplývá z různých odhadů expertů. Česko se navíc nevyhne recesi, která prý postihne i celou Evropu, jak předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF).

Povedený rok má pak za sebou koruna. Nutno však dodat, že české měně pomohl především doping od ČNB v podobě vysokých sazeb a intervencí na její posílení. Loni posílila k euru o 2,9 procenta na 24,15 Kč/EUR a dobře si vedla i vůči ostatním středoevropským měnám.

„K úspěchu intervencí velmi přispělo to, že devizové rezervy držené ČNB jsou vůči rozměrům české ekonomiky opravdu mimořádně velké, což přispívá ke stabilitě koruny. Okolní státy na tom s devizovými rezervami nejsou zdaleka jako my,“ podotkl Singer v rámci debaty na Investičním fóru.

Z regionu česká měna nejvíce posílila k maďarskému forintu, když loňský rok zakončila pevnější o 11,1 procenta. Vůbec nejvíce ale posílila vůči turecké liře - o 31,2 procenta. Dovolená v Turecku tak může kromě přírodních krás nabídnout i příznivější ceny. S o něco dražší dovolenou je naopak potřeba počítat v Mexiku. Koruna proti pesu totiž oslabila o více než devět procent. Proti dolaru, který letos válcuje drtivou většinu ostatních měn, tuzemská měna oslabila o 3,7 procenta na 22,62 Kč/USD.

Do nového roku koruna vstoupila opět pozitivně a v jednu chvíli se vůči euru nacházela v těsné blízkosti nejsilnějších úrovní z října 2008, kdy svět pomalu ale jistě mířil do hluboké finanční krize. Zpravodajská agentura Bloomberg korunu dokonce označila za vítěze pandemie, když v letech 2019 až 2022 proti euru zpevnila o 5,4 procenta. Ve stejném období polský zlotý ztratil 9,2 procenta a maďarský forint dokonce 17 procent.

Posílení nemusí být věčné

Koruně v současné době hraje do karet již zmíněná měnová politika centrální banky, což ale nemusí platit i pro letošní rok.

Problémem pro českou korunu může být totiž zvyšování úroků v zahraničí, zejména pak v eurozóně a ve Spojených státech. Tím, že by velké centrální banky na rozdíl od ČNB úroky zvyšovaly, by došlo ke zmenšení tzv. úrokového diferenciálu. Samotná ČNB na svém posledním zasedání ale růst úroků nevyloučila.

Úrokový diferenciál je rozdíl mezi úrokovou mírou v tuzemsku a zahraničí. Pokud jsou tuzemské úroky vyšší než u porovnávané centrální banky, jde o kladný diferenciál. To nyní platí u ČNB a například u Evropské centrální banky (ECB), protože hlavní sazba tuzemské centrální banky je vyšší než u ECB. Pro obchodníky je tak nyní výhodnější držet koruny než eura. Tento rozdíl se však zmenšuje, neboť Evropská centrální banka zvyšuje sazby aktuálně rychleji než ČNB. Koruna tedy může celkem snadno minimálně o část loňských zisků přijít.

Česko míří do recese

Pochmurné vyhlídky se pak mohou týkat i tuzemské ekonomiky obecně, predikce to napovídají. Po loňském nárůstu o 2,3 procenta v příštím roce ekonomika klesne, hrubý domácí produkt (HDP) se sníží asi o půl procenta. Alespoň tak to koncem listopadu předpovídal Mezinárodní měnový fond (MMF).

Odhady měnového fondu jsou pesimističtější než listopadové prognózy českého Ministerstva financí. Podle nich ekonomika Česka v letošním roce poklesne o 0,2 procenta. S nejpesimističtějším odhadem pak přichází ČNB, která v poslední zveřejněné prognóze počítá s propadem HDP o 0,7 procenta.

MMF ve své listopadové zprávě uvedl, že „rodící se oživení z pandemie zadusila válka na Ukrajině“. Upozornil také, že inflace se nachází vysoko nad dvouprocentním cílem ČNB a že růst životních nákladů vytváří značné sociální tlaky. Za útlumem ekonomiky v letošním roce bude podle MMF pokles kupní síly domácností a omezování podnikových investic.

Podle Hospodářské komory bude tuzemská ekonomika v letošním roce stagnovat. Průmysl jakožto její hlavní tahoun se podle ní zastaví a poměrně vysoká inflace bude charakterizovat i celý rok 2023. Předpokladem této predikce je podle komory stabilita dodávek energií a funkční systém jejich cenových stropů.

Vysoká inflace spolu se zpomalením ekonomiky jde ruku v ruce s hrozící recesí. Ta se podle šéfky MMF Kristaliny Georgievové určitě nevyhne Evropě a Česko tak nebude výjimkou.

„Česko si ale s recesí dokáže poradit, naše země je totiž schopna své problémy zvládnout. I drastické scénáře dokáže tuzemská ekonomika absorbovat, jak ukázala například poslední zpráva o finanční stabilitě vydaná centrální bankou,“ připomněl bývalý guvernér Singer.

Reklama

Doporučované