Hlavní obsah

Největší „bezvadný“ diamant na světě skončil v odpadu. Teď jde do dražby

Podívejte se na největší bezvadný diamant na světě. Může stát stovky milionů.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Už když jej našli v dole, mysleli, že na diamant je moc velký, a tak ho vyhodili. V suti ho našlo hrající si dítě. A i když byl už dvakrát broušen, zůstává největším existujícím čistým diamantem.

Článek

Informace spolu se záběry si můžete poslechnout i prohlédnout ve videoreportáži.

Nese jméno Golden Canary neboli Zlatý kanár a na světě jsou údajně jen čtyři další broušené diamanty, které by se s ním velikostí mohly poměřovat.

V jedné kategorii je přitom ale naprostým králem. Díváte se na ten vůbec největší takzvaný flawless čili bezvadný diamant. Klasifikoval jej tak alespoň Americký gemologický institut (GIA) – gemologie je věda, která se zabývá drahými kameny.

A jako největší bezvadný diamant Fancy Deep Brownish-Yellow neboli přepychový sytě žlutohnědý drahokam ho v pondělí představil aukční dům Sotheby's v Dubaji.

Vystavovat jej tam bude jen do středy. Pak má totiž v plánu cestu kolem světa a 7. prosince dražbu. Jeho cenu odhaduje v přepočtu na stovky milionů korun. Příhozy budou začínat na dolaru.

„Dnes tu odhalujeme diamant Golden Canary, který je jedním z největších broušených diamantů na světě a vůbec největší vnitřně bezchybný. Odhalujeme jej tady v Dubaji, než vyrazí do Hongkongu, Tchaj-peje a Ženevy před samotným prodejem v New Yorku. Ten proběhne 7. prosince jako součást aukce Sotheby's Magnificent Jewels. Odhad ceny Zlatého kanára, který váží 303,15 karátu, se pohybuje okolo 15 milionů dolarů. Bude se dražit bez rezervy, což znamená, že se prodá nejvyšší nabídce dne, a to bez ohledu na vlastní hodnotu,“ shrnula pro agenturu AP specialistka aukčního domu na šperky, Sophie Stevens.

Kupci mají o výjimečné drahokamy stále větší zájem

S barevnými diamanty měla letos dražební síň na rekordy až nebývalé štěstí. Zájem o takové rarity prý stále roste. A na začátku října takto prodala nejdražší diamant na světě v přepočtu na váhu: růžový diamant Williamson Pink Star čili Williamsonovu růžovou hvězdu. S hmotností 11,15 karátu se vydražil za 57,7 milionu dolarů, tedy za více než 1,4 miliardy korun.

Zlatý kanár má navíc poutavou historii. Dřív neměl ani tvar hrušky. Surový drahokam našla v roce 1980 holčička hrající si na kupě suti za domem v Kongu. Horníci jej tam vyhodili, protože na diamant se jim zdál moc velký. Rodina nález udala tamním překupníkům za blíže nespecifikovanou částku.

Ti pak drahokam o váze 890 karátů také obrousili na 15 menších kusů, z nichž největší měl pořád bezmála 407,5 karátu. Dostal jméno Incomparable, neboli Nesrovnatelný. Veřejnosti se takto ukázal v roce 1984 v USA. Ještě slavnější se ale stal v roce 2013 jako srdce náhrdelníku šperkaře Mouawada ve Švýcarsku - s cenou 55 milionů dolarů se zapsal v Guinnessově knize rekordů jako nejdražší náhrdelník na světě. Drahokam byl tehdy ve tvaru štítu.

Majitelé se rozhodli Nesrovnatelného obrousit ze 407 na 303 karátů proto, aby ještě více vynikla hloubka i sytost jeho barvy a získal tím i tradičnější tvar. A tak s pomocí modernějších technik i počítačového modelování vznikl Zlatý kanár.

Reklama

Doporučované