Hlavní obsah

Aukční rekord. Luxusní hodinky se na dálku vydražily za více než 120 milionů

Aukční rekord. Luxusní hodinky se vydražily on-line za více než 120 milionů.Video: Jan Marek

 

Reklama

Čemu se v době finanční nejistoty často daří, jsou jistoty v podobě drahých kovů nebo luxusních a sběratelských předmětů, jako třeba hodinek. Známá švýcarská značka nyní pokořila další rekord a daří se i českým výrobcům.

Článek

Světový aukční dům Christie's si tento týden připsal rekord. V Hongkongu prodal na internetové dražbě raritní exemplář hodinek Patek Philippe za 5,8 milionu dolarů, v přepočtu až 125 milionů korun.

Podle agentury Bloomberg je to nejvyšší cena, která v on-line aukci za jediné hodinky kdy padla, a dokazuje, že sběratelům se i přes znepokojivou situaci bankovního sektoru a globální ekonomiky, nebo právě proto, vrátila chuť utrácet za luxusní a drahé předměty. Loni na podzim se přitom prodeje v této kategorii propadly o čtvrtinu.

Čím si hodinky zasloužily rekordní cenu

Smaltovaný ciferník rekordního exempláře je vyvedený v elegantní modré barvě, aby ladil s pouzdrem kovaným z 18karátového bílého zlata. V obou případech jde o precizní ruční práci. Ani to ale není důvodem, proč se prodaly tak draze.

Tyto hodinky jsou prvním kusem z řady 6002G modelu Sky Moon Tourbillon, který se považuje za jeden z nejkomplexnějších na světě. Švýcarský výrobce je uvedl na trh původně v roce 2001 a už tehdy se pyšnil tím, že mají 12 takzvaných hodinářských komplikací neboli funkcí nad rámec měření času. V tomto případě jde například o chronograf, věčný kalendář, retrográdní ukazatel data nebo i minutový opakovač se zvonkohrou.

Jak napovídá i název modelu, rekordní exemplář prodaný v Hongkongu má ale také funkci známou jako tourbillon, která je považována za „královskou hodinářskou komplikaci“ a její instalací se může chlubit jen úzký okruh výrobců. K výrobě technicky náročného a složitého zařízení je totiž nutná extrémní preciznost.

Královská hodinářská komplikace

Tourbillon má za úkol eliminovat vliv gravitace, která ovlivňuje přesnost hodinek, konkrétně činnost takzvané setrvačky. Ve zkratce je to mechanismus, který se jedenkrát za sekundu otáčí okolo vlastní osy a vůči směru gravitace vychyluje, a tím srovnává blízko umístěnou setrvačku.

Stroj v roce 1795 vynalezl francouzský hodinář švýcarského původu Abraham Louis Breguet. První kousek vážil asi jeden gram a byl složený z desítek mikroskopických částí. Ty dnešní mívají asi 90 dílků a váží jen desetiny gramu.

Nejdražší hodinky všech aukcí

Celkový rekord i ve fyzických aukcích ale patří novějšímu a ještě složitějšímu modelu Grandmaster Chime z roku 2014 – konkrétně edici z nerezové oceli 6300A-010. Z té byl totiž vyrobený jediný kus pro účel charitativní aukce Christie's Only Watch. A v té v listopadu 2019 dosáhl nejvyšší vyvolávací ceny 31 milionů švýcarských franků, tedy skoro tři čtvrtě miliardy korun.

Grandmaster Chime jsou ty nejsložitější hodinky, co kdy Patek Philippe vyrobil. Mají na 20 komplikací a například také minutové odbíjení se zvonkohrou. Navrch ještě přidávají funkci grande sonnerie oznamující každou hodinu nebo čtvrt hodinu a disponují i vyzváněcím budíkem, který kombinují se zvony z opakovače minut. Vyvinout, vyrobit a složit je trvalo 100 tisíc hodin.

Luxusním hodinkám se daří i v Česku

Luxusní hodinky se vyrábí i v Česku. Jedny z nich jsou známé jako Prim nebo familiárně primky a vyrábí je firma ELTON hodinářská. V roce 2021 firma zvýšila produkci o 45 procent na 700 hodinek, a její obrat tak vyrostl skoro o polovinu na 82 milionů korun. Po letech se dostala i do zisku, a to 1,2 milionu korun. A velký zájem je podle ředitelky společnosti právě o ty prémiovější kousky.

„My jsme pětinásobně zvýšili prodej hodinek s určitým podílem drahých kovů, ať se bavíme o celozlatých hodinkách, anebo, my tomu říkáme bikolorové hodinky, to znamená hodinky, které mají nerezové pouzdro a zlatou obroučku a korunku,“ řekla loni v únoru pro SZ Byznys ředitelka společnosti Renata Červenák Nývltová.

„Myslím si, že ta doba tomu nahrává, lidi rádi investují a chtějí investovat peníze do něčeho smysluplného. Hodinky z drahých kovů, a ještě když je to třeba umocněno limitovanou edicí, tak časem na ceně spíše narůstají, než aby ztrácely hodnotu,“ dodala šéfová výrobce českých primek.

Reklama

Doporučované