Hlavní obsah

Studio, kde se točil Harry Potter, slaví 10 let. Turistický ráj živí i Češi

Podívejte se do slavného studia Harry Pottera. Slaví 10 let.Video: Jan Marek

 

Reklama

Jedna z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí světa na den přesně funguje už celou dekádu. Za tu dobu si na své úvodní investice vydělala už několikrát a hodně k tomu přispívají i turisté z Česka.

Článek

Poslední klapka uzavřela natáčení filmové série Harryho Pottera skoro před 12 lety. Od 2. října 2000 trvalo přesně do 12. června 2010. Dnes už kultovní osmidílná sága v kinech utržila 2,39 miliardy dolarů. Tedy více než dvojnásobek svého rozpočtu, který v součtu za všechny díly dosáhl na 1,15 miliardy dolarů.

„Miluju tohle místo. Tohle byl můj život. A bude to velmi, velmi těžké, myslím, pro nás pro všechny, protože nevím, co teď bude tvořit můj každodenní život bez vás. A tak chci jen říct, že jsem miloval každou minutu, a všem vám velmi děkuju za to, že jste tohle umožnili,“ loučil se tehdy přímo na place britský herec a představitel hlavní postavy Daniel Radcliffe.

Jedinečné kulisy ale dál stojí a na populárním světě čar a kouzel i dodnes vydělávají. A to nedaleko Londýna ve světoznámých Leavesdenských filmových ateliérech. Tam studio Warner Bros. postavilo Bradavice, Příčnou ulici, Ministerstvo kouzel či Doupě a spoustu dalších míst z magického světa. A ta jejich tvůrci zpřístupnili 31. března 2012 veřejnosti. Ve čtvrtek tedy studio Harryho Pottera slaví 10 let od svého otevření.

+33

„Kamkoli se podíváte, tam se mi vrací vzpomínky z doby mého dětství. A je opravdu skvělé, že to můžeme sdílet se všemi ostatními. Doufám, že z toho budou mít stejný pocit,“ říkal představitel Rona Weasleyho anglický herec Rupert Grint při slavnostním otevření studia.

Kromě rekvizit z natáčení jsou v něm trvale vystaveny také původní filmové kostýmy. A nahlédnout lze i do zákulisí produkce. Ta poodhaluje práci na vizuálních efektech, rekvizitách, kostýmech a maskách. Celá turistická atrakce má rozlohu zhruba 14 tisíc metrů čtverečních a její prohlídka má zabrat asi 3,5 hodiny.

Základní vstup pro jednoho dospělého začíná na bezmála 50 librách. Před pandemií do studia denně zavítalo přibližně 6 000 lidí. Také se podle portálu TripAdvisor jedná o jednu z celosvětově nejoblíbenějších atrakcí. Na jejích tržbách se významně podílí mimo jiné i Češi. Ti podle informací studia Warner Bros. byli v předcovidovém roce 2019 pátými nejčastějšími návštěvníky z Evropy. Harry Potter tak má v Česku fanoušků zřejmě stále dost.

Foto: Jan Marek, Statista.com

Tržby slavného studia Harryho Pottera v Londýně.

To měla atrakce také vůbec nejvyšší tržby: téměř 133 milionů liber, tedy bezmála čtyři miliardy korun. Meziročně se zvýšily o čtvrtinu. Loni se propadly skoro na třetinu kvůli covidu a lockdownům v Británii.

Investice, která se vyplatila. Ateliéry dříve vlastnil Rolls-Royce

Úvodní investice Warner Bros. do areálu v objemu asi 100 milionů liber se tak vrátily už několikanásobně. Společnost do něj ale stále investuje. V roce 2012 začínala hlavně se samotnými Bradavicemi a Příčnou ulicí. O tři roky později postavila do té doby neexistující Nástupiště devět a tři čtvrtě, se skutečnými vozy parní lokomotivy Bradavického expresu. V roce 2017 přibyl také Zapovězený les a při posledním rozšíření v roce 2019 se veřejnosti zpřístupnila i Gringottova banka.

Celé Leavesdenské filmové ateliéry, ve kterých je i studio Harryho Pottera, mají asi 50 000 metrů čtverečních. A pro stavbu venkovních scén je k dispozici dalších 300 000 metrů čtverečních okolních pozemků. Od centra Londýna jsou vzdálené asi 30 kilometrů, tedy zhruba hodinu vlakem či autobusem.

Coby bývalé letiště a továrnu dříve prostory vlastnil výrobce leteckých motorů Rolls-Royce. Jako první film se v nich v roce 1994 natáčelo Zlaté oko ze série o Jamesi Bondovi. Společnost Warner Bros. a ostatní studia si je pronajímaly až do listopadu 2010, kdy je už Warner Bros. kompletně odkoupil.

Reklama

Doporučované