Hlavní obsah

Čtvrt milionu rostlin na střeše obchoďáku. Šanghaj má své „Visuté zahrady“

Toto jsou „Visuté zahrady babylónské“ v Šanghaji. Střechu obchoďáku zdobí tisíc stromů.Video: Jan Marek

 

Reklama

Před koncem roku 2021 otevřel známý britský designér v Číně nákupní centrum, které má připomínat horu pokrytou zelení. Pojmenoval jej 1000 trees kvůli počtu stromů na jeho střeše. Pokryl ji ale i desítkami tisíc květin.

Článek

Nové nákupní centrum leží na břehu řeky Su-čou v šanghajské čtvrti známé jako „M50“, kde sídlí komunita více než stovky umělců, jejichž volně přístupné ateliéry jsou často cílem nejen turistů, ale i místních. V podstatě se tak dá říct, že designérské srdce města dostalo loni v prosinci svou korunu.

Obchodní centrum roste od řeky. Má nabízet duševní klid

Obchodní centrum nazvané podle počtu stromů na jeho střeše příhodně jako 1000 trees navrhlo britské studio Thomase Heatherwicka, který devítipatrovou budovu postavil jako kaskádu betonových sloupů stoupající od břehu řeky přesně pod úhlem 45 stupňů. Na vrcholu každého z pilířů přitom vysadil směs stromů, keřů a popínavých květin. Těch je vedle tisícovky dřevin na střeše nákupního střediska celkem 250 tisíc kusů.

Budova si tak v médiích vcelku příhodně vysloužila další přezdívku - „Visuté zahrady babylónské“ v Šanghaji. Uvnitř se nachází přes 62 700 metrů čtverečních prostoru dvanácti velkých prodejen známých značek, 91 dalších menších obchodů a 63 prodejen potravin a občerstvení.

„Chtěli jsme vytvořit prostor, který slučuje přírodu, obchod a duševní pohodu. Jedná se také o bývalou industriální síť přeměněnou na novou oblast objevující silný vztah mezi uměním, krajinou a architekturou,“ uvedla Lisa Finlay za Heatherwick Studio.

Následovat bude ještě vyšší zelenavá hora s kancelářemi a hotelem

V interiéru nákupního centra se nachází několik soch a plastik od francouzského pouličního umělce Paula Dezio, kromě 40 metrů vysoké nástěnné malby v prosklené výtahové šachtě je tu i řada obrazů dalších šestnácti různých umělců. Některé z vnějších stěn budovy potom pokrývají graffiti na zakázku.

Obchodní středisko je nicméně pouze první a menší částí projektu nesoucího označení „Západní hora“. Následovat ji má také „Východní hora“, kterou budou tvořit kanceláře a hotel, a bude mít celkem 19 pater. Stavbu má na starost developer Tian An, který poskytl časopisu Dezeen několik nových fotek „1000 trees“ jak zvenčí za dne a noci, tak i zevnitř budovy.

Britské Heatherwick Studio nedávno také v Singapuru odhalilo mrakodrap s balkony „přetékajícími“ květinami, nebo ve stejném duchu koncipované Maggie's Centre pro pacienty bojující s rakovinou v britském městě Leeds. Stojí rovněž za malým umělým ostrovem na řece Hudson v centru New Yorku a v současnosti navrhuje „gigantickou osázenou pergolu“ v Tokiu.

Reklama

Doporučované