Hlavní obsah

Do aukce míří největší broušený diamant světa

Podívejte se na největší broušený diamant na světě. Míří do aukce.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Zřejmě pochází z kosmu a je starý jednu miliardu let. Také se očekává, že se mimořádně vzácný černý diamant o váze několika set karátů vydraží za bezmála 150 milionů korun.

Článek

Díváte se na takzvaný carbonado. Ačkoli černý drahokam patří do skupiny označené jako fancy diamonds, tedy barevných diamantů, oproti nim není tak úplně čirý a čistý, tedy tvořený pouze jedním chemickým prvkem, a to uhlíkem.

Carbonado jsou směsí diamantu, amorfního uhlíku a grafitu, který utváří jejich intenzivní zbarvení.

Žádné kopání. Samé pětky

Zatímco běžné diamanty se nacházejí ve vyvřelých horninách, které se dostávají na povrch při sopečné činnosti, ty černé se prý objevují v naplaveninách velmi blízko povrchu nebo přímo na něm. Podle odborníků tak pravděpodobně vznikly při pádech asteroidů na Zemi.

Buď při nárazu, nebo se odlomily přímo ze samotného kosmického tělesa. Také jsou velmi staré, od 2,6 do 3,8 miliardy let.

Tento konkrétní carbonado se dostal do Guinessovy knihy rekordů jako největší broušený diamant na světě. Váží 555,55 karátu, a „pětky“ se v jeho těle opakují ještě jednou, je totiž vybroušený do 55 fazet. Kdo a kdy ho takto opracoval, není známé, a pro veřejnost není přístupná ani informace o identitě jeho posledního majitele. Je tak vesměs příhodné, že dostal jméno Enigma.

Poprvé před očima veřejnosti

Anonymní pravděpodobně bude i jeho další majitel. Černý diamant totiž v únoru míří do dražby aukčního domu Sotheby's, který prý přijme platbu i v kryptoměně. Dražebníci odhadují, že by se mohl prodat až za 6,8 milionu dolarů, tedy za více než 146 milionů korun.

Drahokam lze tento týden vidět v Dubaji, od toho příštího pak bude vystavený v Los Angeles a odtud poletí do Londýna, kde se bude dražit.

„Tvar diamantu vychází z blízkovýchodního symbolu ruky hamsa, který znamená sílu a ochranu,“ vysvětlila pro agenturu AP odbornice Sophie Stevensová, jež se v aukčním domě Sotheby's v Dubaji specializuje na šperky. Hamsa v arabštině také přímo značí číslovku pět, „takže je to trefný motiv, když se číslice pět v diamantu tolik opakuje,“ dodala.

S nalezišti mimořádně vzácných černých diamantů se lze setkat jen ve Středoafrické republice a Brazílii. Enigma, která je podle deníku New York Post údajně asi miliardu let stará, nikdy dřív veřejně vystavená nebyla.

Reklama

Doporučované