Hlavní obsah

Ceny aut rostou každý měsíc o tisíce, mizí po stovkách, říká šéfka autobazarů

Karolína Topolová, generální ředitelkou společnosti AURES, pod kterou spadají například autobazary AAA Auto.

Reklama

Aktuální vývoj inflace nejvíce ovlivnily ceny v dopravě. Ceny aut rostly o téměř 7,5 procenta a pohonné hmoty o téměř třetinu. Podle šéfky autobazarů AAA Auto Karolíny Topolové bude zvýšená poptávka po ojetinách trvat další rok.

Článek

Jednou z nejvíce zdražujících položek současnosti jsou auta. Výjimkou není ani trh ojetin, kde se mísí nedostatek aut na trhu a větší poptávka, uvedla v rozhovoru pro SZ Byznys mluvila Karolína Topolová, generální ředitelka společnosti AURES, pod kterou spadají například autobazary AAA Auto.

Jak rychle roste cena ojetin?

Prakticky z měsíce na měsíc o tisíce korun. Za více než 25 let působení na trhu takový razantní růst nepamatuju. Když se podíváme na vývoj od počátku pandemie, růst byl opravdu rapidní. Každý měsíc jsme zaznamenávali další nárůsty. Od počátku vidíme ten nárůst u některých modelů až o dvacet procent.

Kam až ceny mohou podle vašeho odhadu stoupnout?

Do některých odhadů je teď velmi těžké se pouštět, protože na ceny působí mnoho faktorů. Jak výpadky ve výrobě nových aut, tak různé další vlivy, jako následující lockdowny nebo výpadky dovozů ze zahraničí. V kombinaci s vyšším zájmem o ojetiny, který je také spojen s pandemickou situací. Navíc lidé už chtějí cestovat a chtějí cestovat svými vozy, takže poptávka je opravdu veliká. Ten trend bude minimálně dalších dvanáct měsíců přetrvávat.

Výsledky prodejů AAA Auto za rok 2020

70 000 prodaných automobilů. To byl 5. nejlepší výsledek v téměř třicetileté historii.

Nejvíce v České republice – 40 000 vozů.

Slovensko: 14 000

Polsko: 13 500

Maďarsko: 2 500

V České republice skupina se 40 000 vozy udržela pozici největšího domácího prodejce automobilů v rámci jednoho podnikatelského subjektu.

Zdroj: Aures Holdings

Zmiňovala jste nedostatek nových aut, pociťujete i nedostatek ojetých aut na trhu?

Nedostatek ojetin pozorujeme už od samotného začátku pandemie. Na středoevropském trhu ojetin, kde působíme, se během dvou let zmenšil počet vozů o šest set tisíc aut. V Česku to bylo o devadesát tisíc vozů.

V listopadu jsme v naší skupině prodávali zhruba dvě stě čtyřicet vozů denně, což je opravdu vysoké číslo.
Karolína Topolová, generální ředitelkou společnosti AURES

Zvýšila se rychlost, jakou se auta prodávají?

Ano. Zákazníci mají opravdu velký zájem, ať už v segmentu zánovních vozů jako alternativy k novému vozu, tak i ojetin. Auta jdou velice rychle na odbyt. V listopadu jsme v naší skupině prodávali zhruba dvě stě čtyřicet vozů denně, což je opravdu vysoké číslo. Naštěstí máme velmi silnou výkupní infrastrukturu, takže dokážeme rychle auta doplňovat.

Odbyt je tak vysoký proto, že se mísí snížení počtu vozů na trhu a zároveň je vyšší poptávka po autech.

Jaké typy a značky vozů se nejvíce prodávají?

Na odbyt jdou hlavně větší vozy, které jsou vhodné pro cestování s rodinou. S prvním sněhem začínají tradičně být velmi poptávané 4×4 vozy. A nejvíce jsou to obecně vozy Škoda, které tvoří přibližně 30 procent všech prodávaných objemů.

Reklama

Doporučované