Hlavní obsah

Chybí letušky i piloti. Přes svátky neodstartovaly tisíce letů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Letecké společnosti řeší šířící se nákazu mutací omikron mezi zaměstnanci. Kvůli nutné izolaci stovek z nich musí rušit lety a jen přes svátky se to dotklo více než osmi tisíc letů, ukazují data Flightware.

Článek

Letecké společnosti téměř po celém světě musí rušit lety. Jen během vánočního víkendu (24. až 26.12.) bylo dle dat Flightaware zrušeno přes osm tisíc leteckých spojů. Důvodem je nejnovější mutace koronaviru omikron, která si začíná vybírat svou daň. Roste počet nakažených zaměstnanců v leteckých službách i v rámci jednotlivých posádek letadel.

Dotklo se to společností, jako jsou například německá Lufthansa, americká Delta, United Airlines, JetBlue, Alaska Airlines a mnoha dalších.

Přestože počet zrušení z celkového počtu letů tvoří jen malé procento, je vyšší než v minulých letech a přichází v období roku, kdy je zájem o leteckou dopravu obecně vyšší. Tisíce lidí totiž cestují během svátků na návštěvu za rodinou.

Na Vánoce cestují miliony Američanů

Podle odhadů Americké automobilové asociace mělo mezi 23. prosincem a 2. lednem cestovat letadlem, vlakem nebo automobilem více než 109 milionů Američanů, což je oproti loňskému roku nárůst o 34 procent. Kvůli aktuálnímu rušení některých spojů však letos tisíce z nich budou muset zůstat doma.

Mezi nejhůře zasažené americké letecké společnosti se řadí aerolinka United s 84 zrušeními a JetBlue, která má aktuálně na kontě 66 zrušených letů.

Právě United minulý týden varovala, že prudký nárůst případů omikron „měl přímý dopad na naše letové posádky a lidi, kteří řídí naše letecké operace“, přičemž mnoho dalších zaměstnanců se muselo po kontaktu s nakaženými izolovat.

Situace kolem počtu nakažených covid-19 se ve Spojených státech v posledních týdnech opět vyostřuje. Minulou středu země ohlásila asi 240 000 nových nákaz.

Epidemická situace se v USA zhoršuje prakticky od začátku listopadu, v posledních dnech ovšem nárůst denních přírůstků nabral mimořádný spád. Podle NYT jen za poslední týden průměrný počet nových nákaz stoupl asi o 50 tisíc na aktuálních skoro 170 tisíc na den. To je více než na přelomu srpna a září, kdy v zemi vrcholila letní vlna epidemie. Více infekcí zachycovali v USA jen na začátku minulé zimy.

Lety ruší i Čína nebo Británie

Stejné problémy řeší ale také například dopravci v Číně nebo ve Velké Británii. Společnost British Airways v pondělí hlásila podle FlightAware 42 zrušení. Londýnské letiště Heathrow pak celkem 47 zrušených letů.

Ještě horší čísla pak eviduje čínská společnost China Eastern, která zrušila 368 letů, nebo Air China se 141 zrušeními. Letiště v Pekingu a Šanghaji evidují dohromady téměř 300 zrušených letů.

Česka se problém netýká

Rušení leteckých spojení s Českou republikou se ale podle tiskové mluvčí skupiny Smartwings Vladimíry Dufkové netýká. „S rušením letů kvůli nemoci zaměstnanců z důvodu covidu se nepotýkáme. Pro informaci, naprostá většina našeho letového personálu je naočkovaná,“ řekla pro SZ Byznys mluvčí.

Smartwings během letošních vánočních svátků podle jejích slov uskuteční 556 letů, meziročně o 202 procent více. V roce 2020 proběhlo 184 letů.

„Velkou poptávku zaznamenáváme po letech na Kanárské ostrovy, Madeiru, do Dubaje, Egypta, zájem je také o španělskou Malagu nebo ostrov Mallorca,“ dodala Vladimíra Dufková.

Reklama

Doporučované