Hlavní obsah

Ministr Kupka chce od příštího roku zdražit dálniční známky

Foto: Michal Šula

Cesta po českých dálnicích by se měla brzy zdražit (ilustrační foto).

Reklama

Ministr dopravy Martin Kupka chce od příštího roku zdražit dálniční známky. O kolik přesně, zatím není jisté.

Článek

Nová vláda má v plánu zásadní rozšíření české dálniční sítě. Pro její vybudování ale bude podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) nutné zdražení dálniční známky, kterou si řidiči musí koupit, aby tento druh silnic mohli využívat. Ministr to řekl v rozhovoru pro Novinky.cz.

„S ohledem na to, že se fakticky deset let cena dálničních známek nezvýšila, ale naopak se opravdu významně rozšířila dálniční síť. Vím, že to není populární. Ale pokud se na jedné straně objevuje inflace a rozšiřuje se dálniční síť, což znamená nejenom výdaje na výstavbu, ale i údržbu, troufnu si tvrdit, že je namístě to férově říct,“ řekl ministr.

V současné době lze koupit tři typy známek: 10denní za 310 korun, 30denní za 440 korun a roční za 1 500 korun.

Důvodů pro zdražení je podle Kupky několik. Jedním z nich je budování dalších dálnic, které se nyní dokončují, ale i plány do budoucna. Do roku 2025 chce například nová vláda rozšířit dálniční síť o 200 kilometrů. Dalším je také současná vysoká inflace, která prodražuje stavby. „V Rakousku to mají třeba tak, že odvozují cenu dálniční známky zejména od inflace,“ uvedl ministr dopravy.

O kolik by se známka měla podražit, zatím není jisté. „O tom se chceme bavit. Aby to zdražení s tou konkrétní částkou přineslo i automatické řešení do budoucna. Aby to bylo pro řidiče srozumitelné. Budou vědět, že pokud stát na jedné straně rozšíří dálniční síť, bude s tím spjato i navýšení ceny dálniční známky,“ řekl Kupka serveru.

Na dotaz, odkdy by zdražení mělo nastat, pak uvedl, že jako reálný termín přichází do úvahy příští rok.

Reklama

Doporučované