Hlavní obsah

Tady bude váš „velký techničák“. Ministerstvo spustilo nový portál

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministerstvo dopravy spustilo Portál dopravy. Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo dopravy spustilo nový portál, který umožní uživatelům přehled dopravních agend on-line bez nutné návštěvy úřadu. Měl by posloužit i jako místo, kde bude elektronicky uchován velký technický průkaz.

Článek

Ministerstvo dopravy oficiálně spustilo webový Portál dopravy. Oznámil to na tiskové konferenci ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Jde o platformu, která na jednom místě nabízí online vyřízení různých dopravních agend.

Portál dopravy je propojený s portálem občana, který je součástí Portálu veřejné správy. K některým službám se podle Kupky lidé dostanou bez přihlášení, k jiným budou muset využít ověření prostřednictvím eObčanky, sloužící jako nosič identity v zemích EU, nebo bankovní identity.

Portál obsahuje údaje o všech vlastněných vozidlech, kontrolu tachometru či vyplnění žádosti o změnu registru vozidel. Lidé si v portálu také mohou požádat o řidičský průkaz či výpis z bodového hodnocení řidiče, pořídit dálniční známku nebo zaplatit mýtné. Faktem však je, že některé služby, například žádost o nový řidičský průkaz, šlo elektronicky vyřídit již na portálu občana.

Portál dopravy také poslouží jako náhrada za velké technické průkazy, které končí v roce 2024.

Ministr Kupka také uvedl, že si lidé u řidičských průkazů mohou žádat elektronicky nejen v případě konce platnosti dokladu, ale i v případě jeho ztráty. Do budoucna by mělo být možné si řidičský průkaz díky portálu vyzvednout nejen na úřadě, ale i na poště.

Portál dopravy umožňuje i nahlížení do karty řidiče, kde jsou zaznamenány údaje o přestupcích, zákazu řízení nebo profesní způsobilosti. Výjimkou nejsou ani plavební či letecké průkazy, skrze portál se lidé mohou přihlašovat i na zkoušky.

Jednou ze služeb Portálu dopravy je ověření registrace vozidla taxi. Registrační značku automobilu lidé mohou lidé obratem ověřit.

Reklama

Související témata:
Portál dopravy

Doporučované