Hlavní obsah

Fasáda za půl miliardy. Masaryčka se obléká do finálního kabátu

Fasáda Masaryčky má na sobě tolik zlatého plechu, že by zaplnil polovinu stadionu Eden. Vybrat správnou zlatou přitom nebylo jednoduché. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Masaryčka, poslední stavba z pera světoznámé architektky Zahy Hadid, míří do finále. Obléká se do fasády za půl miliardy korun, která musí být vytvořena s přesností na setiny milimetru. Podívejte se, jak vzniká.

Článek

Šest kilometrů zlatých pásek, 130 tun hliníkových plechů a 9,5 tisíce metrů čtverečních skla. To vše zhmotněné do více než sedmi stovek modulů a dvou tisícovek tvarovek. Dohromady tyto dílce vytvoří fasádu jedné z nejvýznamnějších českých staveb posledních let – Masaryčky.

Háv nové budovy vzniká v Jirnech u Prahy ve výrobní a logistické hale společnosti Sipral. „Projekt Masaryčky je náročný v tom, že je tam mnoho typů konstrukcí,“ říká Leopold Bareš majitel společnosti Sipral. Na zdejší lince ve tvaru U se sestaví nejprve základní rám, následně se zasklí a osadí všemi potřebnými komponenty. „Specifikem modulů je, že to jsou ohromné rámy, třeba i čtyři a půl metru,“ dodává Bareš.

Jednotlivé dílce fasády se od sebe liší tvarem, skladbou i rozměrem. Každý vzniká jako originál, který musí být absolutně přesný. „Všechno vychází z rukopisu organické architektury od Zahy Hadid,“ dodává k tomu Lucia Pálková, projektová manažerka Penty, která za stavbou stojí, s tím, že jedním z velkých problémů fasády se ukázala zlatá barva, která stavbě dominuje.

„U zlaté barvy jsme si prošli velmi různými variantami – z pohledu technologie i barevnosti. Náročné bylo vzorkování, několikrát jsme to měnili. Řešili jsme, jak bude zlatá vypadat za sluníčka, za špatného počasí, jaké tam budou odlesky. Teď se možná zdá, že jí je tam málo, ale do budoucna přibudou ještě všechny zlaté podhledy,“ dodává Pálková.

Sipral na stavbě pracuje od loňska. „Celý ten projekt jsme dostali v srpnu loňského roku, na stavbě jsme začali montovat před dvěma měsíci, trošku zpožděně, protože nás zasáhly covid a válka a dodávky materiálů a všechno se posunulo. Končit bychom měli příští rok v červnu. Je to práce asi na dva roky, z toho tak osm měsíců jsou přípravné práce,“ říká Bareš s tím, že projekční práce i nadále probíhají a probíhat budou.

Od dubna se tak do finální fasády obléká i samotná Masaryčka. „Už teď máme navěšené téměř všechny moduly na jižní straně, to je ale ta nejjednodušší část fasády. Ta nejtěžší nás teprve čeká,“ dodává Pálková s tím, že do konce října budou navěšené standardní moduly a pak se budou obě firmy soustředit na konstrukčně extrémně složitou zlatou věž na západě, která celé stavbě dominuje.

Náklady na fasádu se už vyšplhaly na půl miliardy korun, původní odhady přitom mluvily o částce 200 milionů korun.

Paralelně s opláštěním Masaryčky probíhají i změny v ulici Na Florenci, která stavbu lemuje. „Aby tu mohlo vzniknout plnohodnotné stromořadí, tedy 66 vzrostlých stromů, je potřeba přeložit veškeré předložky potrubních a a kabelových síti,“ vysvětluje Palková s tím, že v rámci rekonstrukce dojde k rozšíření chodníku, vznikne prostor pro cyklisty, na novém náměstí pak i vodní prvky či pítka.

Náklady si rovným dílem rozdělí Penta a hlavní město Praha a vyšplhají se na 200 milionů korun.

Reklama

Doporučované