Hlavní obsah

Hosté kritizují první Sky Pool na světě. Ohřev v zimě je drahý a zbytečný

Podívejte se na první Sky Pool na světě, který se prý v zimě draze ohřívá zbytečně.Video: Jan Marek

 

Reklama

První vznášející se bazén na světě čelí kritice. Stěžují si jeho samotní uživatelé, tedy nájemci bytů dvou rezidenčních budov v Londýně, mezi kterými je takzvaný Sky Pool umístěný. Developer ho prý draze vyhřívá zcela zbytečně.

Článek

V celkové délce má bazén 25 metrů a část s průhledným dnem i stěnami je dlouhá 14 metrů. Plavcům se z takzvaného Sky Poolu nabízí výhled z desátého patra a tedy z výšky 35 metrů, třeba na Westminsterský palác či Londýnské oko. Není ovšem ze skla, jak se může zdát, ale z akrylových panelů. Kromě toho, že jsou křišťálově čisté, ustojí také tlak vody o váze asi 375 tun, dodává server CNN.

Bazén do Londýna cestoval tisíce kilometrů

První takový bazén svého druhu na světě vyvíjely a vyráběly v americkém Coloradu hned tři týmy inženýrů a designérů včetně architektů ze společnosti Arup, která stojí i za operou v australském Sydney. Po čtyřech letech ho do 8000 kilometrů vzdáleného Londýna převezly a instalovaly letos v květnu.

Bazén byl označovaný, alespoň v propagačních příspěvcích na sociálních sítích, za jeden z novodobých divů světě. Nyní se na něj ale sesypala kritika ze strany nájemníků dvou rezidenčních domů, mezi nimiž stojí. Tři z nich nezávisle na sobě pod příslibem anonymity pro časopis Dezeen uvedli, že ohřev vody stojí 450 liber, tedy asi 13,5 tisíce korun na jeden den, které se podle nich doslova protápí do vzduchu.

Z tisíců lidí prý v bazénu málokdo vydrží

Voda je podle nejmenovaných zdrojů magazínu vzhledem k nízké venkovní teplotě i přes ohřívání studená, takže v něm otužilci vydrží zhruba pět až deset minut. Údajně do něj proto také chodí málokdo i přesto, že má k němu mít přístup 910 bytů v komplexu dvou budov spojených právě bazénem.

Sky Pool navíc udržují dva placení zaměstnanci a ostraha. Náklady na provoz ale zčásti hradí právě nájemci, kteří na všechny služby v domech včetně parkování, wellness či kina dávají ročně 9000 liber, tedy asi 270 tisíc korun. Vysoká cena je kromě vyšší míru luxusu ve dvou rezidenčních budovách areálu Embassy Gardens daná také tím, že se nachází v prestižní jihozápadní londýnské čtvrti Nine Elms.

Sky Pool je opravdu jen pro „smetánku“

Developer Ballymore, který za areálem i Sky Poolem stojí, už dříve čelil kritice, že bazén nezpřístupnil i dalším „levnějším“ bytům s cenou od 695 tisíc liber. Řada z těchto nájemníků se už v únoru ještě před instalací bazénu ohrazovala, že k němu nebudou mít přístup, ačkoli by jim nevadilo si za něj připlatit.

Společnost tehdy odvětila, že zbývající byty spoluvlastní firmy Peabody a Optivo, které si využívání prémiových služeb nepřály. K článku o údajném zbytečném ohřívání bazénu pak uvedla, že Sky Pool navštěvuje přes 100 lidí týdně.

Reklama

Doporučované