Hlavní obsah

15 kilogramů zlata. Podívejte se na numismatický unikát ke královninu jubileu

Podívejte se na jubileum Alžběty II. optikou peněz. Největší zlatá mince a miliardy na oslavy.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Už druhý den slaví britský národ platinové výročí své královny a sleduje ho i většina světa. Prožívá se každá akce i dar, a za připomenutí tak stojí určitě i rekordní „dárek“ tamní mincovny nebo účet za celý prodloužený víkend.

Článek

Výročí 70. let od nástupu Alžběty II. na trůn vyšlo už na únor. Oslavy se kvůli počasí ale posunuly až na první červnový víkend, který se kvůli jubileu prodloužil o dva dny státního svátku. Takže tradiční průvod k Buckinghamskému paláci odstartoval už teď ve čtvrtek.

Z londýnské čtvrti Whitehall vyrazilo 1400 vojáků, 240 koní a 400 hudebníků. Dalších 7000 příslušníků armády dostalo na vojenskou slavnost pozvánku a rovněž asi 7000 lidí si pak lístek koupilo na místě.

Dvě a půl hodiny trvající ceremonii s tradicí od roku 1748 ukončil přelet 70 strojů královského letectva. S Alžbětou mu přihlíželo 17 členů panovnické rodiny. Akcí na počest jejího platinového jubilea se budou konat tisíce.

Stovky hodin práce na obří zlaté minci

Asi nejdražší hold ale vzdala královně Britská mincovna. K 70 letům jejího panování totiž vyrobila svou dosud největší pamětní minci. Jak jinak než ze zlata. V průměru má 22 centimetrů a váží 15 kilogramů. Objednal si ji nejmenovaný sběratel a tamní rytci na ní pracovali 400 hodin. Na rubové straně má erb s korunou a zkratkou EIIR, která se používá k identifikaci panovnice. Na líci je potom rytina Alžběty II. na koni. Návrh prý sama schválila.

Nominální hodnota mince je 15 tisíc liber, tedy asi 433 500 korun. Náklady na výrobu mincovna nezveřejnila. Jenom kvůli velikosti ale určitě půjde v její více než 1100leté historii o rekord.

„Je to kombinace tradičního řemesla, ale i moderní technologie, které tady v Britské mincovně jsou. A unikátní designové prvky, které vytváříme, zajišťují u tohoto konkrétního návrhu, že je to skutečně unikátní sběratelský předmět, který přepisuje historii,“ uvedla pro agenturu AP divizní ředitelka pamětních mincí Clare Maclennan.

Už v prosinci odhalila Britská mincovna i dvě malé pamětní mince k jubileu Alžběty, a to s hodnotou 50 pencí a pěti liber, které si mohou pořídit i zájemci z řad občanů. Koncem května pak přidala třetí s podpisem královny. Nejdražší provedení stojí až 2 725 liber. Pro běžné lidi ale poslala do oběhu i 1,3 milionu obyčejných mincí v hodnotě 50 pencí s označením výročí.

Alžběta II. o nevýhodě koruny.Video: The Royal Family (střih: Jan Marek)

Cena za oslavy

A ještě jeden pohled na oslavy optikou peněz. Čtyřdenní oslavy 70. výročí kralování Alžběty II. totiž spolknou nemalou sumu. Nebude to však zase tolik, kolik se uvádělo na sociálních sítích. Tam kolovala ohromující částka jedné miliardy liber. Ta se ale vztahovala k roku 2012 a hlavně se ani netýkala samotných oslav.

Tehdy šlo o účet za extra dva dny státního svátku, tedy ztrátu pro britskou ekonomiku kvůli tomu, že většina zaměstnanců nešla do práce. Letos přijde Británie na produktivitě dokonce o 2,3 miliardy liber. Lidé by ale zase měli podle odhadů o prodlouženém víkendu okolo 408 milionů liber utratit.

Jen samotné letošní oslavy nicméně přijdou na 28 milionů liber. Už loni v květnu to oznámila britská vláda. Část zaplatí z peněz daňových poplatníků, část prý ale uhradí i partnerské organizace.

Reklama

Doporučované