Hlavní obsah

Když světla tančí. Český Lasvit má zakázku za stovky milionů

Ledová jeskyně z českého skla pro švýcarskou pobočku firmy Cartier. Lasvit má nové zajímavé zakázky. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Světla roztančená podle hudby a ledová jeskyně ze skla. Podívejte se na nejnovější kousky z dílny české firmy Lasvit.

Článek

Lobby luxusního hotelu St. Regis v indonéské metropoli Jakartě a v něm na ploše třiceti metrů instalace posetá tisícovkou LED světel. Systém jejich rozsvěcování a zhasínání není náhodný – záleží na tom, co právě hraje místní harfista.

„Světlo reaguje na zvuk, přenáší řeč hudby do řeči světel,“ vysvětluje majitel Lasvitu Leon Jakimič s tím, že instalace funguje na principu základní umělé inteligence. Na projektu za tři miliony dolarů, tedy v přepočtu více než 72 milionů korun, který se právě v těchto dnech instaluje, Lasvit spolupracoval i s technologickými firmami z Liberecka. „V tom je ta síla zdejšího Crystal Valley,“ říká Jakimič.

Foto: Lasvit

Lobby v hotelu v Jakartě.

Zatímco instalace na Jakartě je živá a laděná do teplejších tónů, pro ženevský butik Cartier firma vystavila „ledovou chodbu“. „Celý strop se proměnil v diamant a umělecké dílo. Včetně stěn. Je to něco jiného,“ dodává Jakimič. Technici Lasvitu použili více než dvě tuny českého skla, které evokují ledovou atmosféru švýcarských hor.

Další zakázky má pak firma v USA, Kuvajtu či na Kypru a v tureckém Istanbulu.

„O tom, co nás čeká, nemůžeme mluvit, ale chystáme velkou unikátní věc pro nejslavnější šperkařskou firmu na světě. Je to sedmnáctimetrové unikátní dílo pro pobočku v New Yorku, jen kousek od Trump Tower. Je to tavená plastika pro skupinu LVMH Bernarda Arnaulta a je tam možnost nějak zopakovat desítky podobných obchodů této značky po celém světě,“ dodává Jakimič s tím, že konkrétně toto svítidlo vyjde na dva miliony dolarů, tedy téměř 48 milionů korun.

Foto: Lasvit

Ledová chodba v ženevském butiku značky Cartier.

Sklářská firma Lasvit úplně opustila Rusko a bojuje se „zavřenou“ Čínou, ale výpadky se jí prý podařilo nahradit. I Lasvit už kvůli drahým energiím změnil výrobní plán a některé výrobky zcela opustil.

„Děláme maximum uměleckých kusů a velké instalace. Na to se teď více zaměřujeme. To, kde je malá přidaná hodnota, obyčejnější nápojové soupravy a něco jednoduššího, jsme přenechali jiným firmám, nebo jsme to úplně přestali dělat,“ dodává Jakimič s tím, že firma chce navíc plyn opustit a tradiční plynovou pec vyměnit za elektrickou vanu.

Reklama

Doporučované