Hlavní obsah

Nejdražší kanceláře v Praze. To nejlepší od Zahy pro sebe zabere Penta

Stavba podle architektky Zahy Hadid je to nejsložitější, co kdy Penta v Česku stavěla.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za dva měsíce bude dokončena hrubá stavba Masaryčky podle návrhu nejslavnější architektky světa Zahy Hadid. 40 procent kancelářských ploch má své nájemce už teď, nové sídlo bude mít v budově i sama společnost Penta.

Článek

V únoru letošního roku stavba Masaryčky podle návrhu architektky Zahy Hadid začala. V únoru příštího roku má být hrubá stavba hotová. Už teď je přitom jasné, že jde o nejsložitější železobetonovou konstrukci, do které se kdy investiční společnost Penta v Česku pustila.

„Organickým tvarům a všem detailům, které Zaha Hadid navrhla, musíme přizpůsobit veškeré technické řešení,“ vysvětluje šéf výstavby Rudolf Vacek s tím, že každé patro stavby je jiné, vůči sobě jsou posunutá a natočená do vějířovitého tvaru. Ustupující podlaží pak vynášejí šikmé sloupy. Některé přípravné práce před vlastním betonováním jsou natolik náročné, že spíš než pro betonáře jde o práci pro horolezce.

Software na desetiny milimetru

„Železobetonovou konstrukci stavíme s přesností několika centimetrů. Fasádu, která je spíše už strojařskou záležitostí, stavíme s přesností několika milimetrů. Nicméně jsou tady i části, jako je třeba kýl ve špičce budovy, pro který jsme museli využít software z automotivu, kde se pracuje s přesností na desetiny milimetru,“ dodává Vacek

Budova je plně automatizovaná a vybavena moderními technologiemi včetně covid-safe vzduchotechniky.

Celé dílo, jehož stavba vyjde na 2,5 miliardy korun, bude dokončeno v létě roku 2023. Čtyři a půl tisíce metrů čtverečných zaberou obchody, restaurace a kavárny, přes 20 tisíc metrů čtverečných pak kanceláře. A zájemci se hlásí už teď.

Zájemci u mě lobbují, říká Marek Dospiva

„Zájem je obrovský. Lobbuje se u vedení Penty Real Estate, nebo dokonce u mě, aby potenciální klienti měli vůbec možnost získat prostory v této špičkové nemovitosti,“ říká spolumajitel investiční společnosti Penta Marek Dospiva. Sám Masaryčku považuje za nejmodernější stavbu v regionu střední Evropy – také proto Penta v budově obsadí hned dvě patra.

„Přestěhujeme se na nejvyšší dvě patra. My a Penta Real Estate. Ostatní společnosti, jako třeba Dr. Max, zůstávají ve Florentinu, případně Fortuna v Churchillu u hlavního nádraží,“ dodává Dospiva.

Rekordní nájemné

O zbylé prostory mají zájem advokátní kanceláře, finanční instituce i poradenské společnosti. K dnešnímu dni je obsazeno a pod smlouvami 40 procent kancelářských ploch. A to i přesto, že nájemné je rekordní.

„Nespěcháme na to, protože zájem je obrovský. Cena za nájem bude rekordní. Horní patra špičkových budov z toho nejvyššího segmentu v Praze se pohybují mezi 27 a 29 eury za metr. Jsem přesvědčený o tom, že Zaha Hadid prolomí hranici 30 euro za metr,“ říká Dospiva.

Reklama

Doporučované