Hlavní obsah

Ohrožení ptáci porazili vánoční hity i ABBU. První várka alb se vyprodala

Podívejte se na nejohroženější druhy ptáků, kteří porazili Billie Eilish i ABBA.Video: Jan Marek

 

Reklama

Vánoční zázrak v Austrálii. Album s nahrávkami nejvíce ohrožených ptáků překonalo v prestižním žebříčku ARIA Charts i ty největší hudební hvězdy. Píseň mizejících se umístila v TOP 5 a první várka desek se úplně vyprodala.

Článek

Lemčík zlatý, papoušek vlaštovčí, kakadu arový nebo medosavka žlutečná. Jen pár příkladů celkem z 53 nejohroženější druhů ptáků v Austrálii, kteří minulý týden zvládli porazit i TOP interprety této doby a jejich vánoční hity jako Mariah Carey a její Merry Christmas, Michaela Buble, ale i skupinu ABBA, Billie Eilish nebo Justina Biebera.

Hodiny čekání na jediné „píp“

V australském prestižním žebříčku nejposlouchanějších alb ARIA obsadila deska s nahrávkami téměř vyhynulých opeřenců páté místo a to si stále drží. V překladu má název Píseň mizejících a na některé popěvky zvukaři čekali v křoví podle BBC i dlouhé hodiny. Jejich ukázku si lze poslechnout ve druhé polovině úvodního videa u tohoto článku.

Foto: Jan Marek

Nejposlouchanější alba v Austrálii za poslední týden.

Album uvedla 3. prosince na trh nezisková ochranářská organizace Birdlife Australia, zatímco zvuky ptáků nahrával David Stewart, který má se zaznamenáváním zvuků v přírodě bohaté zkušenosti, jak dodává server CNN.

Na projektu spolupracovala Univerzita Charlese Darwina. Cílem projektu bylo především upozornit na potřebu chránit nejohroženější druhy ptáků, co opravdu mizí z povrchu i oblohy Země – hlavně kvůli změně klimatu. A to se jim zřejmě i povedlo.

+11

První série alb za 25 australských dolarů, tedy v přepočtu za 400 korun, se vyprodala, a ochranáři tak ke svému překvapení vydali už druhou várku. K pondělí jich odeslali už přes 5000 kusů, uvedla organizace Birdlife Australia pro SZ Byznys.

„Ačkoli je tahle kampaň zábavná, tak to, co děláme, má také velmi závažnou stránku věci. Je dojemné vidět, že nadšenci z řad obdivovatelů ptáků dokážou ukázat vládě i byznysu, že Australané o tyto důležité opeřence mají starost,“ uvedl pro časopis The Music Network ředitel neziskovky Paul Sullivan.

Zatímco jinde ve světě se lesy a tedy hnízdiště ptáků kácejí, v Austrálii představují největší problém sucha, které změna klimatu posiluje. Nejhorší teplotní výkyv ve formě extrémních požárů na přelomu let 2019 a 2020 podle Birdlife Australia zvýšil počet ohrožených druhů ptáků až o čtvrtinu.

Výzkumy Univerzity Charlese Darwina dodávají, že v současné době je v Austrálii ohrožený jeden ze šesti ptáků, což je celkem 216 z 1299 druhů. Nejčastěji právě kvůli vlně veder, suchu a požárům.

Reklama

Doporučované