Hlavní obsah

Analýza ukázala, kolik si zájemci o byt připlatí

Foto: Shutterstock.com

Byty v Česku v letošním druhém čtvrtletí podraží o osm procent, v Praze o čtyři. Ilustrační foto.

Reklama

Poptávka po nákupu nemovitostí v Česku sice oslabila, odliv potenciálních kupců ale zatím ceny bytů směrem dolů nepošle. V druhém čtvrtletí letošního roku budou naopak stále zdražovat, ukázala analýza Re/Max.

Článek

Ceny bytů budou růst v Česku i ve druhém kvartále letošního roku. Podle cenové analýzy, kterou zpracoval realitní makléř RE/MAX Iztok Toplak lze mezičtvrtletní nárůst cen bytů v Česku očekávat na úrovni až osmi procent, v Praze pak ceny starých bytů porostou o čtyři procenta.

Toplak se kromě dlouhodobého vývoje cen z už uzavřených transakcí zaměřil na byty, u kterých budoucí majitelé už podepsali smlouvy, ale jejich faktický prodej skončí až v příštích týdnech. Právě tato čísla napovídají budoucí vývoj na trhu se starými byty. Analýza vychází z reálně uzavíraných smluv a nezahrnuje nabídkové ceny developerů u nových bytů.

Další růst i v druhém čtvrtletí letošního roku předpokládá také Petr Hána, expert na nemovitostní trh Deloitte.

„V důsledku dění ve východní Evropě a regulace ČNB v poskytování hypoték poptávka po nemovitostech v Česku zpomaluje, což má přímý vliv na vývoj jejich cen. I přesto ale žádný pokles v druhém čtvrtletí letošního roku neočekáváme,“ řekl pro Seznam Zprávy Byznys.

Ceny bytů podle jeho slov naopak nadále porostou. Nepůjdou vzhůru ale tak výrazným tempem, jako tomu bylo v loňském roce.

„V některých lokalitách, kde byly ceny už hodně vysoko, může dojít maximálně ke stagnaci. Růst ve většině regionů odhadujeme v řádu jednotek procent. Nejvíce se růst projeví v těch lokalitách, které jsou aktuálně nejlevnější, protože porostou z nízkého základu. Čím menší číslo na začátku, tím více se změna projeví,“ dodal.

V cenách porostou i novostavby

Zvyšování cen pocítí v druhém čtvrtletí letošního roku i ti, kteří by se rozhodli pro nákup nového bytu, predikuje František Brož, analytik služby CenovaMapa.org.

„Druhé čtvrtletí letošního roku bude stoprocentně ještě ovlivněno nabídkovými cenami developerů a majitelů novostaveb, kteří se budou na sekundárním trhu snažit prodat nemovitost s očekáváním, že uplatní ještě vyšší ceny. U novostaveb cena prodaných bytů půjde nahoru, očekával bych, že to bude nárůst do pěti procent,“ říká analytik pro SZ Byznys.

Poptávka, která v letošním roce v meziročním srovnání zažívá propad, totiž podle něj nebude ještě tak nízko, aby přinutila developery a vlastníky nových nemovitostí cenu snižovat.

„Jestli se objeví snížení ceny, které by se projevilo jako trend, tak předpokládám, že se objeví až v posledním čtvrtletí letošního roku. Prázdninové měsíce bude ‚mrtvo‘ na obou stranách a ceny zůstanou stále ještě vysoké, pak zamíří směrem dolů,“ vysvětluje František Brož.

Poptávka po novostavbách podle dat Cenové Mapy už v prvních dvou měsících letošního roku klesla v ročním srovnání na necelých padesát procent. Nákupy s pomocí hypotéky, ale podle dat, která má analytik k dispozici, tvoří u novostaveb zhruba 40 procent všech prodaných nemovitostí. Zbylých 60 procent lidé financují z vlastních zdrojů.

„To je stále dostatečné množství zájemců, kteří jsou schopni reflektovat vyšší nabídku vlastníků a developerů,“ dodal analytik.

V hlavním městě cena roste od roku 2012

Ceny bytů v Praze rostou nepřetržitě již od začátku roku 2012. Trend zatím pokračuje i v roce 2022, kde u všech segmentů bytového fondu dochází k růstu. Průměrná cena bytu se na konci prvního čtvrtletí zastavila na novém historickém maximu 119 tisíc korun za metr čtvereční.

Obecně se za vyšší ceny prodávají cihlové byty, kde se průměrná pražská cena pohybuje kolem 126 tisíc korun za metr čtvereční. Byty v panelových domech se cenově dostaly na 108 tis. Kč za m2, ukazuje analýza.

Brno překročilo hranici 100 tisíc

Ostatní sledované regiony i města se chovají velmi podobně jako hlavní město a prakticky ve všech pokračuje v rámci cen růstový trend. V Brně se průměrná cena bytu dostává aktuálně nad 100 tisíc korun za metr čtvereční.

Pokračování ve zvyšování cen potvrzují také data největšího českého realitního portálu Sreality.cz, na kterém se od letošního ledna byty v jejich nabídce pohybovaly právě nad hranicí 100 tisíc korun za metr čtvereční.

Naopak výrazně nižších cen než v Praze a Brně dosahují ostatní regiony v Česku. Průměrná cena bytu za metr čtvereční se na konci letošního prvního čtvrtletí vyšplhala na 55 tisíc korun za metr čtvereční, ukazuje analýza.

Zdání ale klame a na první pohled výrazně nižší průměrnou cenu v Česku, v porovnání s Prahou nebo Brnem, nelze hledat všude. Průměrnou hodnotu táhnou dolů výrazně levnější města, jako například Teplice, kde se realizovaná cena podle analýzy Re/Max pohybovala kolem 25 tisíc korun na metr čtvereční. Dalším podobným příkladem je také Ústí nad Labem.

„Ústí nad Labem, jako tradičně nejlevnější krajské město, také trhá historická maxima a ač se ve srovnání s ostatními městy bude zdát hodnota 37 tisíce Kč za m2 jako velmi nízká, ještě před šesti lety to bylo dokonce 10 tisíc Kč za m2,“ popisuje Iztok Toplak.

Naopak například v Hradci Králové se realizovaná cena starších bytů pohybuje kolem 70 tisíc korun za metr čtvereční. V Plzni se pak prodávají starší byty za 66 tisíc korun za metr čtvereční.

Reklama

Doporučované