Hlavní obsah

Češi zjistili, že mít chalupu je drahé. Rychle se jich zbavují, ceny klesnou

Foto: Shutterstock.com

Do nabídky přibudou tisíce rekreačních objektů. Ilustrační foto.

Reklama

Češi během pandemie investovali do chat a chalup ve velkém. Teď přichází obrat. Do nabídky letos přibudou tisíce rekreačních objektů. U většiny bude jejich cena klesat.

Článek

Na trh s nemovitostmi se v letošním roce dostanou tisícovky rekreačních objektů, často kupovaných v posledních několika letech. Jejich majitelé se jich po období rekordního zájmu v době pandemie koronaviru začínají z ekonomických důvodů zbavovat.

„Už od třetího kvartálu pozorujeme, že lidé začínají prodávat nadbytečné nemovitosti, tedy právě chaty a chalupy. Kupovali je ještě v době covidu s plány na rekreaci a nyní zjišťují, že je náročné je udržovat. Do rozhodnutí majitelů se navíc promítají i zvyšující se ceny energií,“ uvádí Jan Martina, oblastní ředitel M&M reality.

Maximum nabízených objektů bude dostupné pravděpodobně na jaře tohoto roku.
Hendrik Meyer, ředitel EHS

Pro majitele se tyto nemovitosti navíc v době ekonomické nejistoty stávají způsobem, jak prodejem získat hotovost například na nákup jiné nemovitosti či obecně hospodaření jejich domácnosti.

„Maximum nabízených objektů bude dostupné pravděpodobně na jaře tohoto roku,“ odhaduje realitní expert Hendrik Meyer, ředitel EHS.

Právě v případě rekreačních objektů, jejichž ceny jsou typické svou nestálostí, se podle Meyera dají očekávat jedny z největších meziročních propadů v cenách, a to napříč jednotlivými typy nemovitostí. Ostatně jistá turbulence jejich cen se ukázala v období pandemie, kdy vzhledem k rekordnímu zájmu ceny některých nemovitostí vystřelily až o stovky procent.

Relativně vysoké cenové výkyvy očekává také Robert Hanzl, generální ředitel Next Reality. Podle něj propady nastanou zejména u starších rekreačních chat, které jsou určeny k sezonnímu využívání, a u objektů před rekonstrukcí.

„Zde může cena klesnout i o desítky procent,“ uvádí Hanzl pro SZ Byznys.

Že se růst cen rekreačních nemovitostí zastavuje a v některých případech už dokonce klesá už nyní, ukazují také aktuální čísla realitního portálu Sreality.

„Průměrné i mediánové ceny začínají klesat. Pokles je ale velmi pozvolný. Aktuálně jsme spíše na cenách ze začátku tohoto roku a stále se pohybujeme na dlouhodobém maximu. Mediánová cena chat a chalup v Česku se oproti předchozímu měsíci snížila o 500 Kč a aktuálně dosahuje výše 37 500 Kč za metr čtvereční,“ uvádí Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz

Srovnání nabídkové ceny rekreačních nemovitostí v Česku

Průměrná cena za metr čtvereční

Prosinec 2021Prosinec 2022
Hlavní město Praha61 738 Kč62 111 Kč
Středočeský kraj46 089 Kč45 974 Kč
Jihočeský kraj36 154 Kč37 733 Kč
Plzeňský kraj36 719 Kč35 484 Kč
Karlovarský kraj37 626 Kč31 955 Kč
Ústecký kraj41 846 Kč40 653 Kč
Liberecký kraj38 236 Kč41 019 Kč
Královéhradecký kraj36 326 Kč40 817 Kč
Pardubický kraj30 937 Kč35 232 Kč
Kraj Vysočina29 947 Kč32 676 Kč
Jihomoravský kraj38 515 Kč42 666 Kč
Zlínský kraj31 642 Kč40 280 Kč
Olomoucký kraj29 052 Kč34 727 Kč
Moravskoslezský kraj34 187 Kč38 437 Kč

Zdroj: Kompas cen nemovitostí, Sreality

A ačkoliv zvýšený počet nemovitostí v nabídce pravděpodobně povede k poklesu cen, jak predikují realitní odborníci, u rekreačních nemovitostí bude z pohledu ceny hrát rozhodující roli jejich lokalita, technický stav a vybavení stejně jako náklady na údržbu. To je také důvod, proč u některých chat a chalup může cena v letošním roce i nadále stagnovat, nebo dokonce růst.

Pronájem je řešení pro odvážné

„Dá se předpokládat, že svoji cenu si udrží chaty a chalupy v turisticky atraktivních lokalitách, jako jsou Krkonoše, Šumava nebo Slapy, a obecně tam, kde je majitelé mohou využívat i komerčně. Majitelé nemovitostí, které lze v průběhu roku pronajímat, tak nemusí spěchat na prodej a snižovat cenu,“ vysvětluje Jan Hrubý, generální ředitel RE/MAX.

Právě pronájem těchto nemovitostí by podle Hendrika Meyera, ředitele EHS, mohl být pro řadu majitelů mimo samotný prodej další alternativou, která by jim pomohla překlenout hubené roky, aniž by se museli svých objektů zbavovat. A budou sázet na to, že jejich hodnota za pár let opět vzroste.

„Zejména na maloměstech a vesnicích by se tak mohl rozvinout trend chalup a druhých domovů nabízených k dlouhodobému pronájmu. Tedy za předpokladu, že umožňují celoroční bydlení a nabízí pro nájemníky odpovídající komfort,“ dodává Meyer.

Další vývoj z pohledu zájmu o chaty a chalupy bude ovlivňovat především míra inflace, ceny stavebních prací a rekonstrukcí a samotný výkon ekonomiky.

„Jak se již ukázalo v minulosti, pro tento segment nemovitostí je velmi důležitá možnost cestování do zahraničí. Pokud by cestovní kanceláře výrazně zdražily zájezdy, je možné, že lidé opět budou volit raději dostupnější dovolenou v Česku. Více k nadcházejícímu vývoji nám velmi pravděpodobně napoví první čtvrtletí tohoto roku,“ uzavírá Hrubý za RE/MAX.

Reklama

Doporučované