Hlavní obsah

Čeští investoři objevili Afriku. Kapverdy zažívají stavební boom

Foto: Profimedia.cz

Panoramatický pohled na pláž a kapverdskou metropoli Santiago.

Reklama

Češi si na ostrovech v Atlantiku kupují apartmány, vily i pozemky. Díky pronájmu se investice rychle vracejí a dosud neobjevené lokality čeká turistický rozmach.

Článek

Čtyři hodiny do Evropy, šest hodin do Prahy. Kapverdské ostrovy znali Češi až dosud jako příjemnou dovolenkovou destinaci, v posledním roce ale politicky stabilní zemi Afriky dobývají i české investice.

„Od února 2022 do současnosti jsme prostřednictvím Cape Verde Real Estate investovali v rámci českých investic do nemovitostí na Kapverdách více než 1,6 milionu eur. Dále máme dva velké projekty v celkové hodnotě přes 50 milionů eur, které představíme 15. prosince,“ řekla SZ Byznys Mónica Sofia Duarteová z Česko-kapverdské obchodní komory.

Češi už podle ní vlastní na Kapverdách nejméně stovku apartmánů. O investice se přitom zajímají nejen jednotlivci, kteří si zde chtějí uložit vydělané peníze, ale i stavební firmy a firmy z jiných oborů, významné investice směřují například do vodohospodářského průmyslu. Na ostrovech Češi odsolují mořskou vodu, vyrábějí vodu kondenzací ze vzduchu nebo budou dodávat lůžka do nemocnic, které se na ostrovech staví.

Top 9 nejdražších rekreačních nemovitostí Česka 2022

NemovitostCena v Kč
1. Zámek Světlá nad Sázavou110 mil. Kč
2. Tvrz Orlice u Letohradu85 mil. Kč
3. Hotel Metropole v Mariánských Lázních60 mil. Kč
4. Rezidence Mangosteen60 mil. Kč
5. Dům ve Špindlu59 mil. Kč
6. Kouzelná samota u Vrchotových Janovic45 mil. Kč
7. Sklep a vinice v Šatov35 mil. Kč
8. Chata v Rokytnici33 mil. Kč
9. Srub v Solenici29,9 mil. Kč

Zdroj: Forbes

Kromě ostrovů Sal a Boa Vista, které Češi už znají, směřují investice i na San Nicolau, kde jsou i hory vhodné k trekingu a pláže s bílým i černým pískem.

Mix portugalské a africké kultury

Jedním z investorů, kteří si na San Nicolau koupili pozemky, je i Petr Sojka, jenž původně zvažoval spíš investice v Asii.

„Náš syn studoval na Filipínách, ke kterým mám blízko. Nakonec jsem ale dospěl k závěru, že vzdálenost a finanční náročnost cesty tam je příliš velká. Letos jsem pak dvakrát navštívil Kapverdy, které mi učarovaly,“ líčí majitel firmy na výrobu obalů, který se také zabývá nemovitostmi.

Dříve Africe příliš nedůvěřoval a považoval ji za nepříliš bezpečnou, na Kapverdách ale změnil názor. „Kapverdy jsou mixem portugalské a africké kultury, jejich kultura je Evropě bližší než ta v Asii,“ líčí.

Nákup pozemků na dosud nepříliš turisticky rozvinutém ostrově Sao Nicolau pokládal zprvu spíše za pouhou spekulaci, teď má ale větší plány.

„Zvažuji investice v podobě stavby menších montovaných domků. Nechal bych si jeden vzorový dovézt na ostrov a uvidíme, zda se tam najdou šikovní lidé, kteří by je mohli montovat. Na ostrově není dost dřeva, menší montované domy, které by nenarušily krajinu, by ale mohly cestovatelům vyřešit problém s nedostatkem ubytování,“ přibližuje své plány s tím, že je připraven pomoci místním i jinak, například podpořit místní fotbalový klub.

Kromě tohoto plánu čeká ostrov San Nicolau i výstavba klasických zděných vil na pozemcích o rozloze dvou tisíc metrů čtverečních, které budou stát okolo 15 milionů korun.

Podle Duarteové se nákup takového domu splatí za necelých pět let, pokud je majitelé dvě třetiny roku pronajímají. Pořídit se ale dají i podstatně levnější apartmány, jejichž ceny začínají na ostrově Boa Vista už na 30 tisících eur (asi 750 tisíc korun). Na ostrovech žije i malá česká komunita čítající asi dvě stě lidí.

Levná pracovní síla, návratnost investic

Jedním z Čechů, kteří si apartmán na Boa Vistě koupili, je i Martin Landa, jenž podniká v prodeji balené vody a v západní Africe zastupuje jednoho z českých výrobců letadel.

K nápadu koupit byt na Kapverdách došel díky svým byznysovým kontaktům, a nelituje. „Zapsání do katastru vám zařídí, když nemáte čas jako já, tak i pronájem. Na ostrovech je levná pracovní síla, která vám zajistí běžnou údržbu, peníze z pronájmu se vám vracejí zpátky,“ říká s tím, že zvažuje koupi ještě jednoho apartmánu.

„Mít dnes peníze v bance je kvůli inflaci problém, proto tam Češi tolik investují,“ dodává.

Na dovolené však na Kapverdách zatím nebyl. „Podíval jsem se tam už, dovolená to ale nebyla. V budoucnu tam budu určitě jezdit pracovně,“ plánuje.

Za nejzajímavější považuje investici do pozemků, které se následně dají rozparcelovat. Stát k nim v případě příslibu investic dovede silnici a elektřinu, výnos z následného prodeje pak může být velmi zajímavý.

„Když se pozemek začne parcelovat, v tu chvíli vám stát přivede silnici a elektřinu, výnos z rozparcelovaného pozemku je enormní. Možností je i zaplatit pozemek a projekt. Na Kapverdách působí italští architekti a italské stavební firmy. Vy koupíte pozemek a zaplatíte projekt, ten se pak prodává dřív, než se začne stavět,“ vysvětluje Landa.

Vzhledem k vysokým nákladům takovou investici zvažuje pouze s tím, že by do projektu šlo několik přátel.

„Jsme zvyklí na Portugalce, Francouze nebo Španěly, Češi sem ale přinášejí něco nového, jsou velmi organizovaní, Kapverďané se od nich mohou mnoho naučit,“ říká Mónica Sofia Duarteová.

Reklama

Doporučované