Hlavní obsah

Spálená střecha, vytržená vana. Vydražila se vydrancovaná Krejčířova vila

Foto: Profimedia.cz

Vila v Černošicích u Prahy, v níž žil uprchlý Radovan Krejčíř. Na snímku ještě v původním stavu.

Reklama

aktualizováno •

Legendární Krejčířovu vilu se od roku 2016 v žádné dražbě prodat nepodařilo, i když vyvolávací cena tvořila zlomek té pořizovací. V úterní aukci se přehazovali dva zájemci, kteří museli složit deset milionů, aby se mohli účastnit.

Článek

Vydražila se černošická vila uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. V dopolední dražbě se přehazovali dva zájemci. Výsledná cena dosáhla na 21 380 000 korun, tedy o 323 tisíc korun víc než byla ta vyvolávací. Tu exekutoři určili zhruba na jednadvacet milionů korun.

V aukci dva zájemci o nemovitost přihazovali nejdříve po deseti tisících, což byla nejnižší částka, a poté i po padesátitisícových částkách. Každý z účastníků musel předem složit dražební jistotu deset milionů korun.

Pořizovací cena luxusního objektu se původně pohybovala kolem půl miliardy. Střecha a část domu v roce 2019 shořely, velké škody v průběhu let také napáchali zloději. Odhadovaná cena nemovitosti je nyní kolem 40 milionů.

Podle snímků na webu dražby je vidět, že vila je výrazně poničená. Má spálenou střechu, v interiérech leží mnoho suti a další materiál. Jedna z van je vytržená, poničená je například i vířivka a vestavěný nábytek.

Vila nyní patří manželce uprchlého Krejčíře. Ta se ji v minulosti snažila přepsat na stát. Tvrdila, že nemá prostředky na to, aby se o vilu starala. Ale podle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových jde o majetek, na který je uvalen exekuční příkaz, a není tak možné s ním nakládat.

Katastrální úřad proto odmítl přepis vily na stát a advokáti Krejčířovy rodiny proti tomu podali žalobu. Tu však v létě zamítl Krajský soud v Praze, proti čemuž se Krejčířová odvolala. Listopadové jednání odvolacího soudu rozhodnutí potvrdilo s tím, že v tomto případě je podle katastrálního zákona omezena možnost nakládání s majetkem v exekuci.

Bývalý podnikatel Radovan Krejčíř uprchl v roce 2005 z Česka během policejní prohlídky právě z černošické vily. Od roku 2007 žije v Jihoafrické republice (JAR), kde je od listopadu 2013 ve vězení.

Kromě trestu za únos a pokus o vraždu čelí v JAR i obvinění z několika pokusů o útěk a ze spiknutí s cílem zavraždit policistu a právního konzultanta.

V Česku pražský vrchní soud v roce 2018 Krejčířovi pravomocně potvrdil souhrnný trest 15 let vězení za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a za řadu dalších činů. Česko usiluje od roku 2007 o Krejčířovo vydání.

Od roku 2016 se uskutečnilo několik pokusů o vydražení černošické vily. Poslední pokus se konal loni v srpnu. Byl už sedmý v pořadí a do dražby s vyvolávací cenou 21,1 milionu korun, což byla polovina odhadní ceny, se opět nikdo nepřihlásil.

Další pokus o dražbu soudní exekutor letos odložil z 2. února na 23. listopadu.

Reklama

Doporučované